Tags

Related Posts

Share This

Madonna

Madonna zorgt voor controverse in Ziggo Dome.

Het zal niemand zijn ontgaan: Queen of Pop Madonna was afgelopen weekend met haar Celebration-tour in Amsterdam. Okay ze liet haar fans lang wachten, maar gaf in Ziggo Dome wel een show waar nog lang over nagepraat gaat worden.

Celebration is een viering van Madonna’s veertigjarige carriere gepropt in iets meer dan twee uur gevuld met zo’n 25 nummers vol erotische setjes, vrouwelijke seksualiteit, maar vooral van veel fantastisch visueel en choreografisch geweld. De 17.000 fans zijn de uitloop van de begintijd van de show snel vergeten en brullen ongeremd alle teksten van hun idool woord voor woord mee.

Vocaal is Madonna zeker veel beter bij stem dan tijdens haar eerdere Songfestival optreden. Het ene na het andere nummer passeert de revue en je realiseert je regelmatig hoeveel succesnummers Madonna in haar lange muzikale carriere heeft gehad. En dan ontbreken er in de Ziggo Dome nog verschillende. Voor haar complete oeuvre van successongs zou de zangeres zeker nog een extra avond nodig hebben.

Een van de hoogtepunten tijdens het concert is Bad girl met haar dochter Mercy James (17) op de piano en een semi-akoestische versie van La Isla Bonita. Helaas zingt Madonna dit nummer, net als veel andere songs trouwens, maar voor de helft of in flarden.

Ontroerend is de emotionele versie van Live to Tell, waarbij stijlicoon Madonna in een soort lift cabine door de zaal zweeft, terwijl je op omringende schermen foto’s van bekende mensen ziet die stierven aan aids, zoals de bekende kunstenaar Keith Haring. Als ambassadeur van aids stelt ze na twaalven het geduld van haar fans op de proef met een zeker vijf minuten durende monoloog, waarschijnlijk om aan World Aids Day te memoreren, die jaarlijks op 1 december valt.

Ook een memorabel moment was de combinatie van Madonna’s Like A Virgin met Michael Jackson’s Billie Jean, een soort ode aan de popster Michael Jackson die in dezelfde tijd als Madonna het muzieknieuws en de wereldpodia beheerste.

Het mag duidelijk zijn: met de Celebration Tour revancheert Madonna zich op weergaloze wijze en laat zien dat leeftijd niet telt wanneer je op 65-jarige leeftijd zo’n ongeevenaarde show neerzet. Dat doen niet veel artiesten haar vandaag de dag na. Vergane glorie? Zeker niet! Madonna kan kan als enige van haar generatie van supersterren vast nog jaren mee.