Caro Emerald

Caro Emerald brengt muziek van oude vervlogen tijden terug.

Dank zij haar zijn muzieksoorten als ballroom jazz, filmische tango’s en swingende mambo’s weer helemaal hip. ‘Back It Up’ zette de trend, gevolgd door ‘A Night Like This’ en nu is heel Nederland in de ban van de Amsterdamse zangeres en haar heerlijke swing-klanken.

Het was de single ‘Back It Up’ die voor Caroline van der Leeuw – alias Caro Emerald – voor de grote doorbraak zorgde. Het nummer was oorspronkelijk door twee Nederlandse producers en songwriter Vince Degiorgio geschreven voor een Japanse popact. “Ik werd gevraagd voor het inzingen van de demo. Dat deed ik en heb het nummer meteen toegevoegd aan mijn eigen repertoire. Het bleef onbekend voor het grote publiek totdat ik het in 2008 live zong op de lokale Amsterdamse tv zender AT5. We hadden geen enkel idee van de impact die het zou hebben. De mensen bleven maar bellen en mailen over dat leuke liedje en of het al op i Tunes verkrijgbaar was. Samen met een vriend besloten we er een low budget video aan te koppelen die het nummer nog populairder maakte”. In juli 2009 werd het liedje eindelijk officieel uitgebracht op Caro’s eigen label Grandmono records. Opeens draaiden alle radiostations het, werd ik Serious Talent bij 3FM en het nummer 3FM Megahit. De single was vervolgens vijf maanden lang onophoudelijk op de radio te horen en bereikte #4 in de i Tunes Top 100. Zo zie je maar hoe snel zoiets kan gaan”.

Swingende mambo

Caro Emerald wordt sinds haar twee grote hits ‘Back It Up’ en ‘A Night Like This’ overal gevraagd. “Soms is het best gek allemaal. Dit is waar ik al jaren onbewust van droom en nu is het er opeens. Sta ik gewoon op de eerste plaats van de hitlijsten met ‘A Night Like This’!” En bij die muziek past de omschrijving: ballroom jazz, swingende mambo, filmische tango en de onbezonnen sfeer van de 40’s en 50’s, maar dan wel gecombineerd met een sound van nu met coole samples en scratches. Je kunt het allemaal terughoren op haar eerste album ‘Deleted Scenes From The Cutting Room’. “Het is vooral ook positieve muziek waar je heerlijk op kunt swingen en verzekerd bent van een onbezorgd avondje uit” aldus de zangeres met de exotische uitstraling, die behalve Nederlands ook Surinaams en Arubaans bloed door haar aderen heeft stromen. “Helaas heeft mijn moeder de banden met die landen doorgesneden. Ik spreek de talen dus niet en ben er ook nooit geweest. Toch heb ik wel iets meegekregen van de Caribische cultuur: ik kan soepel mijn heupen bewegen en hou echt van dansen. En als ik lekker Surinaams kan eten en de sfeer wil proeven ga ik gewoon op bezoek bij mijn Surinaamse oma. En wie weet treed ik in de toekomst nog wel eens op in Suriname of de Antillen”. Caro Emerald gaat in ieder geval een hele drukke tijd tegemoet. Behalve Nederland bestaat er ook al interesse uit landen als Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen. “Optredens, festivals…ik heb er helemaal zin in. Er gaat niets boven het podium, de sfeer van lekker uit zijn en je muziek met zoveel mogelijk mensen delen”.

[bol_product id=”1000004009798541,1000004007767610,1000004011756096,1000004010723000,1002004011269938″ price_range=”undefined” name=”Caro Emerald” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1330885830_links.css”]

Tekst: Anneke Ruys

Foto’s: Adrie Mouthaan