ADE Keuzes

Keuzes maken tijdens ADE 2010

Het Amsterdam Dance Event zet Amsterdam compleet op zijn kop. Elke zichzelf respecterende club in Amsterdam heeft een speciaal programma tijdens het 4 dagen durende dance festival en het er is dan ook niet onderuit te komen voor de liefhebbers in Amsterdam. Maar waar ga je heen?

Bijna heel de internationale dj wereld is neergestreken in de Nederlandse hoofdstad wat het maken van keuzes niet vergemakkelijkt. Vooraanstaande podia als de Melkweg en Paradiso hebben per dag een vrij divers programma. Zo kunnen liefhebbers van scheurende synthesizers in het Electro genre op woensdag terecht in de Paradiso bij Dr. Lektroluvs label night om een dag later de Melkweg aan te doen voor Joost van Bellens SuperRauw waar onder andere de Duitse grootheid Boys Noize het dak er af komt blazen. Techno liefhebbers komen op woensdag en vrijdag aan hun trekken in de Melkweg en kunnen donderdag hun hart op halen in de Paradiso bij een 3 uur durende set van levende legende Jeff Mills.

Naast het uitgebreide Techno aanbod is er ook ruimte voor meer commerciële stromingen als club en trance. Duitse trance legende Paul van Dyk zet de Escape Venue op zijn kop terwijl Ferry Corsten zijn nieuwe album `Once Upon a Night Volume 2` presenteert in de schitterende locatie The Passenger Terminal. Hij doet dit aan de vooravond van zijn tour door Amerika waar hij het gehele land door toert om het album aan het Amerikaanse publiek te presenteren.

Ook echte underground stijlen als Drum and Bass en het steeds populairder geworden Dubstep komen volop aan bod tijdens ADE 2010. De Engelse grootmeester in de Dubstep scene, Benga,is te aanschouwen in uitverkocht Paradiso waar verspreid over 3 zalen de rauwe beats en basslines om je oren komen vliegen. Ook in kleinere locaties komt het underground publiek aan zijn trekken zoals in de bitterzoet bij waar Sonic Boom wordt georganiseerd met oa. De Nederlande Brutuzz.

Zoals gezegd genoeg mogelijkheden en misschien wel teveel mogelijkheden om een goede keuze te kunnen maken. Locaties als de Melkweg, Pardadiso en Club Trouw staan er, als het goed is, volgende week ook nog wel dit in tegenstelling tot de Pure Liner. Dit evenementen schip wordt tijdens het ADE 2010 omgetoverd tot een varende dance boot waar per avond uiteenlopende muziekstromingen aan bod komen zoals trance, progressive en techno.

Op zaterdag 23 oktober is het tijd voor Inter Lab Sessions – Afro Acid / Parque Xtremo Showcase, een hele mond vol waarbij ook een bont gezelschap aan Internationale grootheden in de DJ booth aanwezig is. Uit Amerika komen oa. Gene Farris, dj Pierre en Joey Beltram terwijl James Ruskin de UK sound vertegenwoordigd.

Om 01.00 uur is het Gene Farris die het publiek mag verassen met zijn special techno set. De dj die normaliter het publiek met house in vervoering brengt de boot al vroeg in beweging. De boot, die inmiddels goed gevuld is en wat weg heeft van een lange tunnel, begint echter later echt los te komen wanneer DJ Pierre aan zijn tweede set is begonnen en stevige techno afwisselt met echte house en acid klassiekers.

“In the beginning there was Jack… And Jack had a groove.
And from this groove came the grooves of al grooves.
And while one day viciously down on his box,
Jack boldly declared “Let there be House” and House music was born”

Het publiek deze avond is zeer uiteenlopend. Jonge honden, extravagante mid-veertigers en dronken Engelsen hebben allen één ding gemeen: Ze gaan volledig los op de stevige beats van de inmiddels gearriveerde Joey Beltram. Deze amerikaan heeft menig techno klassieker op zijn naam staan waarvan Energy Flash de bekendste is. Zijn sound sluit perfect aan bij de avond en het publiek geniet dan ook met volle tuigen.

Ondanks het feit dat de boot twee verdiepingen heeft waar gedanst kan worden staat iedereen opeengepakt voor de dj booth. Dit publiek wil niet langs de zijlijn staan en kijken hoe anderen de show maken, dit publiek wil onderdeel zijn van die show. Wat een tegenstelling met vele clubavonden in Amsterdam, waar netwerken en socialisen vaak belangrijker lijkt dan de dj geven waar het recht op heeft: een uitzinnige menigte.

James Ruskin heeft van netwerkende zakenmannen geen last. Het publiek gaat goed los op zijn typische Engelse techno sound al kan hij de set van Beltram niet overtreffen. Dit lukt ook de afsluiters van de avond niet. Angel Alanis &Adam Jay doen een klein stapje terug wat het tempo er wat uit haalt. Ondanks een herstel in het tweede deel van hun set kunnen zij niet geheel overtuigen. Dit is geen schande, de lat lag na DJ Pierre en Joey Beltram ook erg hoog.

Amsterdam Dance Event heeft een royaal aanbod van feesten wat keuzes maken lastig maakt. Maar met enig speurwerk, en af durven wijken van de standaard, is het mogelijk om een juweeltje er uit te pikken…

Tekst: Christian Sinke

[bol_product id=”1000004010626693,1000004008282664″ price_range=”undefined” name=”ade” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1333188641_links.css”]