Go Back To The Zoo

GBTTZ; Groot, groter, groots…


Go Back To The Zoo is een van de namen die op de meeste festivalaffiches van dit jaar voorkomt. Paradiso, Pinkpop, Lowlands, Noorderslag: er is bijna geen zaal of festival waar de Nijmeegse band niet gestaan heeft. Groot, groter grootst…

Sinds hun album ‘Benny Blisto’ vorig jaar werd uitgebracht is er geen houden meer aan met Go Back To The Zoo. Bang voor lege zalen hoeft het viertal niet meer te zijn. Lars Kroon (bassist) : “ We treden nu zo’n vier keer per week op en het is altijd uitverkocht. Dat is best een geruststellend gevoel. Als je net begint is het allemaal afwachten, want er is voor een band niets ergers dan een lege zaal. In het begin stonden we wel eens voor een handjevol mensen, nu is dat vaak wel voor enkele duizenden. Dan kun je toch terugkijken op een succesvolle start”.

Kledingmerk

De carrière van Go Back To The Zoo is sowieso bijzonder. Zonder dat de band een plaat uit had ging hun single ‘Beam me Up’ al de hele wereld over in een reclame van Nike. En daar bleef het niet bij want er volgde weer een geïnteresseerd kledingmerk. Tegenwoordig worden de heren gekleed door het Zweedse Filippa K. “Toen we in die commercial zaten ging het hard met Go Back To The Zoo. We traden twee keer op in De Wereld Draait Door, natuurlijk dé plek als je groot wil doorbreken. We werden daar ook gespot door onze tegenwoordige platenmaatschappij Universal. Onze ‘rock ’n roll met goede popmelodieën en een rauw randje’ sprak hen meteen aan en was mede de reden dat we het contract mochten ondertekenen”.

GBTTZ goes Paradiso

En nu zijn we weer een jaar verder. Go Back To The Zoo heeft het debuutalbum ‘Benny Blisto’ inmiddels op zak en pas verscheen er ook een speciale Festival Editie van de plaat van met de bonus DVD ‘Live In Paradiso’. “We hadden zelf de keus om te kiezen welk optreden we het liefst op DVD wilden en we kozen voor Paradiso. Het was altijd onze grootste droom om daar ooit te spelen. Als beginnend muzikant is dat natuurlijk dé locatie waar je wilt staan. En wie had ooit kunnen denken dat we daar de Grote Zaal nog eens uit zouden verkopen! Het was ons eerste optreden daar, al hadden we ook al twee keer in de Kleine Zaal gestaan. Het werd een optreden waar alles klopte: lekker intiem en een super enthousiast publiek” aldus Lars.

The Strokes

Achter zijn entree bij Go Back To The Zoo zit trouwens nog een leuk verhaal. “Ik ben een hele grote fan van The Strokes. Daar stond ik in de rij voor een kaartje voor het optreden in de Melkweg, want daar wilde ik zeker bij zijn. Met mij in de rij stonden ook de broers Cas en Teun Hieltjes, respectievelijk de zanger en de gitarist van Go Back To The Zoo. We raakten aan de praat en ze vertelden me dat ze op zoek waren naar een bassist. Een fanatieke Strokes-fan kan wel bassen vonden ze dus vroegen ze mij of ik geen zin had in een band. Op dat moment kon ik nog geen noot spelen! We hebben daarna de nummers daarna zo vaak geoefend en gespeeld dat ik ze nu perfect in mijn vingers heb”.

Op het podium lijkt Go Back To The Zoo één grote hechte familie. “Dat zijn we ook, omdat we elkaar gewoon door en door kennen. Samen hebben we de band groot gemaakt. Op het podium zijn we dan ook een grote bonk energie. Go Back To The Zoo is een sterk collectief. Daar kan niemand meer omheen”.

Tekst: Anneke Ruys
Foto’s: Karen Rosetzky en Anneke Ruys

[bol_product id=”1000004011370988,1000004010364978″ price_range=”undefined” name=”GBTTZ” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1334440663_links.css”]