Postman

Postman over Apples & Oranges

Al bijna anderhalf decennia staat Postman bekend om zijn dynamische live-shows en innovatieve muziek. Apples & Oranges is het zesde album van frontman en producer Remon Stotijn. Hij wist zijn sound te herontdekken en vertaalde deze naar een vernieuwende plaat.

“Ouder, wijzer en meer gelaagd”. Zo voelt Remon Stotijn alias Postman zich vandaag de dag. 35 jaar is hij nu en heeft het allemaal meegemaakt: de ups maar ook de downs, de grote successen, de awards maar ook de wat mindere periodes, de scheiding van zangeres Anouk en het nieuwe leven wat hij nu leidt. Toen de groep nog Postmen – met een e – heette en bestond uit het trio The Anonymous Mis (Remon Stotijn), G-Boah (Gus Bear) en Shyrock (Michael Parkinson) en enkele gastmuzikanten, waren ze de eerste hiphop groep die goud behaalde met een album (‘Documents’ uit 1998). Ze stonden daarmee aan de wieg van het doorbreken van de Nederlandse hiphop. Postmen werd Postman toen in 2005 de twee rappers de groep verlieten en Stotijn verder ging als eenmansband.

Apples & Oranges

Op zijn derde soloplaat ‘Apples & Oranges’ blikt hij terug, maar ook vooruit. “Reflectie is het belangrijkste thema van mijn nieuwe album. Ik mijmer over de ‘times gone by’, kijk terug naar de tijd van 1998 toen ons album goud werd, toen The King of Pop nog leefde, net als de Godfather of Soul, James Brown. Ik ben geen man die in het verleden leeft, maar kijk toch met een goed gevoel terug naar de tijd toen we onze klassieker ‘Documents’ lanceerden. We zijn nu dertien jaar verder en I’m still going strong en maak geloofwaardige muziek. Als dat niet zo was dan was ik al lang een andere weg ingeslagen. Ik blijf zolang ik nog steeds iets zinnigs te melden heb. Toch geef ik toe: de albums komen niet meer zo gemakkelijk. Ik heb al zoveel gedaan en gezegd en in herhaling vallen wil ik niet. Ook ben ik veel protectionistischer dan vroeger”. ‘Change’ is het sleutelwoord op ‘Apples & Oranges’. Verandering, je moet er moeite voor doen want het gaat niet vanzelf. Maar als je eenmaal durft los te laten krijg je daar ook weer wat voor terug”.
De liefde

Voor de man die tegenwoordig als Postman door het leven stapt en het pseudoniem ‘The Anonymous Mis’ niet meer nodig heeft, is er de laatste jaren ook privé veel veranderd. In Amerika waar hij tot voor enkele jaren woonde, ontmoette hij ook Alyssa Wooter, tegenwoordig mevrouw Stotijn. “Toen ik met de vorige plaat bezig was zat ik nog in New York. Zij deed daar ook auditie voor mijn band. Ik zag meteen dat pure talent wat ze had, de grote bezieling die ze uitstraalde. Eigenlijk klikten we meteen. Ze neem nu een hele belangrijke plaats in. Ook omdat ze weet wie ik ben en waar ik vandaan kom. Zo kan ze me ook steunen en helpen tijdens moeilijke momenten. Behalve ons persoonlijke leven delen we ook de muziek. Ze zingt mee op mijn platen en treedt op met mijn band. Dat voelt heel goed moet ik zeggen. ‘She Knows’ gaat over haar, een soort eerbetoon”.

Bob Marley

Ik maak muziek omdat ik het zo voel. Natuurlijk hoop ik ook dat de mensen er iets uithalen of herkennen. Dat is denk ik wel het geval met ‘Rat Race’ een nummer van nu over deze tijden van carrière najagen, van geld uitgeven aan te dure dingen en je anders voordoen dan je bent op de sociale networks. Er zit een sample in van mijn grote voorbeeld, Bob Marley. Het is niet zo’n heel bekende track. Daarom durfde ik het wel aan om hem te gebruiken. Het nummer werd trouwens geschreven door Rita Marley en stond op Bob’s album ‘Rastaman Vibration’. De Marley erven moesten eerst toestemming geven voor het gebruik van de sample. Ik ben zelf erg blij met het eindresultaat van ‘Rat Race’ Het is precies geworden zoals ik dat voor ogen had”. Postman streeft vandaag de dag geen megasucces meer na, maar geniet liever van wat hij doet. “Ik ben een positief man. Altijd al geweest eigenlijk, ook als het soms wat minder ging. Muziek heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Ik heb nu ook weer helemaal zin om te touren, om een feestje te bouwen, om het publiek te laten dansen”

[bol_product id=”1000004011675335,1000004004318299,1000004006851938″ price_range=”undefined” name=”postman” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1330810074_links.css”]

Tekst: Anneke Ruys