Amadou & Mariam

Warme klanken in het Eindhovense Muziekgebouw.

Op woensdag 30 maart stonden Amadou & Mariam in het Muziekgebouw in Eindhoven.

De avond gaf al meteen een apart begin met een dj die met lekkere klanken het publiek probeerde op te warmen. Meestal is die pas aan het eind. Toen werd het stil en het was jammer dat het niet goed overliep.

Onder begeleiding werden Amadou & Mariam in Milanese kledij het podium op begeleid daar ze beide blind zijn. De opening is mogo een van de nummers van hun net gereleaste album folila. Het koste een paar nummer voordat het los kwam.

Helaas ging de meeste uitleg in het Frans. De muziek heeft geen taal nodig en komt toch wel binnen. Een goede begeleidingsband vult het mooi aan. Er waren twee zangeressen die tegelijk ritmisch meededen en een ritmesectie van drums de bongo’s en de dj zorgde voor de basis. Amadou speelde met zijn gitaar nog wat meer Afrikaanse klanken erin. Dan was er nog een Bas en keyboard om het geheel te complementeren.

De muziek is zeer aanstekelijk wat maakt dat het publiek af en toe meedoet en maar moeilijk op de stoel kan blijven zitten. Helaas is er niet echt veel publiek naar Eindhoven afgereisd om te genieten van Afrika. De muziek en het continent verdienen zeker meer! Het nummer ‘Afrika Mon Afrique’ schreeuwde dat bijna uit. Mariam ging van het podium en het tempo ging omhoog. De gitaar en Amadou gingen ook los inzit nummer hij genoot er zelf zichtbaar van. De stem van zangeres Mariam is het minst, klinkt niet altijd even zuiver. Het concert gaat door en ondertussen verlieten steeds meer bezoekers hun stoel en gingen dansen.

Het is raar dat ze zelf redelijk statisch hun muziek spelen.’Happy Birthday’ werd voor Amelie gezongen. Daarna doet iedereen mee met ‘Koumakan’, waarbij de voetjes van de vloer doet gaan. De dj ging daarna nadrukkelijker mee doen waardoor er nog en voller ritme ontstond. ‘Dogon’ werd bijna een trance nummer. De temperatuur bij ‘C’est pas facile’ werd steeds warmer, net als de spieren. Het bleef nog lang onrustig in het Muziekgebouw. Vrolijke muziek maakt vrolijke mensen en dat is vanavond wel bewezen: het zonnetje bleef ondanks dat die al lang onder was.
Met een toegift van 3 nummers kwam er helaas een eind aan deze wereldmuziekavond met opvallend veel blanken met een goed gevoel voor muziek. Dan volgt ‘Cherrie’, een liefdes lied. De afsluiter was ‘Sebeke’ waarbij echt niemand meer op zijn stoel zat. De zangeressen bleken ook perfecte dansers te zijn ze werden uitgedaagd met de trommel.

Tekst en Fotografie: Hans Kreutzer

[bol_product id=”1000004006391678,1000004003244691,1000004006761790,1000004003178286,1000004001141553,1000004007357106″ price_range=”undefined” name=”amadou” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1333304645_links.css”]