Ellen ten Damme

Ellen Ten Damme over SPITZ!


Voor haar nieuwe theatershow SPITZ! zoekt alleskunner Ellen Ten Damme de zoveelste uitdaging op. Ze ging een samenwerking aan met het Scapino Ballet. Dat levert een uitdagende mix op van nieuwe muziek, nieuwe choreografieën en spectaculaire visuals.

Ellen ten Damme is een vrouw vol verrassingen. We kennen haar als rockbeest, als een in het Duits zingende diva, een acrobate in een circusachtige burleske show of als zangeres van haar eigen liefdesliedjes, in combinatie in combinatie met een groot klassiek orkest. Dat laatste optreden – onder de naam Amsterdam Sinfonietta – was met de nummers van haar eerste Nederlandstalige album Durf Jij?, een ode aan de verschillende aspecten van de liefde. Deze liedjes in combinatie met nummers van haar aankomende plaat Regende Zon – die binnenkort verschijnt – staan ook centraal in SPITZ!, de bijzondere samenwerking die Ellen aanging met het Scapino Ballet uit Rotterdam.

Dansers

“Tijdens mijn voorstelling Cirque Stiletto uit 2010 realiseerde ik me hoe leuk het eigenlijk is om met een groep dansers te werken. Het voegt ook weer zoveel toe aan datgene wat ik al gedaan heb. Ik hou van zingen, maar geniet ook van dansen en springen. Het houdt me ook fit. Nu mijn fysieke conditie het nog toelaat wil ik die elementen zoveel mogelijk combineren…heerlijk! Als ik straks zestig ben kan ik altijd nog zittend met een gitaar op een kruk mijn liedjes brengen. Nu ga ik liever voor een opwindende show in combinatie met een goed optreden. Zo ben ik altijd bezig met grenzen verleggen, de eeuwige zoektocht naar dingen die er nog niet zijn. Ik hou ervan om de mensen te verrassen met het totale onverwachte. Zodat ze denken: waar komt die Ellen nu weer mee aan?”
Groots en uitbundig

Met SPITZ! Laat Ellen ten Damme samen met een groot aantal professionele dansers en in combinatie met haar band verschillende dansvormen zien. Het is een show van uitersten, van intiem en persoonlijk tot groots en uitbundig. “We willen er niet alleen de theaters mee langs, maar later in het jaar ook de festivals en de poppodia. Dat kan heel goed want deze voorstelling is minder kleinkunstg en meer pop. Ook voor de muziekzalen is dit nieuw: een moderne dansgroep gekoppeld aan popmuziek, aangevuld met visuals met de laatste innovaties op het gebied van beeldprojectie. Beyoncé meets Nederlands Dans Theater, zo moet je het zien”. Ellen Ten Damme houdt ook van de afwisseling groot naar klein. Na een spectaculaire theaterproductie als Cirque Stiletto of SPITZ! volgt dan weer een meer ingetogen voorstelling waarin vooral de liedjes centraal staan en niet het spektakel”.

Gelukkig

Rusteloos is Ellen ten Damme altijd geweest. Dat is misschien ook wel haar drijfveer. Bang voor het wegblijven van nieuwe inspiratie is ze nooit. “Ik sta er altijd voor open en dan komt het ook en op onverwachte momenten. Mij wordt wel eens gevraagd wat ik geleerd heb van mijn carrière. Dan zeg ik volmondig dat je nooit ergens in moet blijven hangen wanneer je je niet gelukkig voelt. Ook moet je niet bang zijn voor verandering. Juist het opzoeken van nieuwe uitdagingen geeft voldoening. Als ik aan iets nieuws begin vind ik dat in het begin wel eng. Pas als ik gewend ben aan een nieuwe show of project is die angst verdwenen. Dan ga ik weer die uitdaging aan met mezelf. En zolang het me nog de voldoening geeft die ik nu heb ga ik er graag mee door”

(http://www.denhaagcentraal.net/

Fotografie: Danny Ellinger

Tekst: Anneke Ruys

[bol_product id=”1000004008486167,1000004010918557,1000004000349305,1000004004952399″ price_range=”undefined” name=”ellentendamme” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1332022283_links.css”]

www.ellentendamme.nl