FIBER

FIBER festival, nog 2 dagen te gaan.

FIBER nodigt jong talent, gevestigde artiesten en nieuwsgierige bezoekers uit om elkaar te ontmoeten, hun werk te tonen en hun visie, enthousiasme en ervaring te delen. Het programma – één dag en één nacht – weerspiegelt de oprechte passie voor diepe electronische muziek, vernieuwende visuele performance, installaties en de kracht van netwerken. Naast de immersieve relatie tussen beeld en geluid versterkt de verslavende kracht van nieuwe media technologie het festival als geheel.

Ook dit jaar bestaat het festival uit de drie onderdelen: EXPO, DAY en NIGHT.
EXPO is een doorlopende expositie van installaties en performances. DAY is het dagprogramma, met installaties, lezingen en presentaties. NIGHT is de clubnacht met geïntegreerde visuele performances en een line-up van elektronische muziek, door DJ’s en live acts

DAY
Het dagprogramma bestaat uit zeer uiteenlopende live performances van opkomende kunstenaars en muzikanten, zoals Urkelle (controller set), Bardo Frings (live cinema), Mariska de Groot (optical sound performance), de warme elektronica van de Berlijnse Kyson (live music set) en DJ sets van DJ Jorg.
Cornelis Serveert presenteert een eetbare licht installatie, bestaande uit 800 stukken taart! . Ook vinden er door de dag heen korte presentaties van data projects (Show Me The Data / Driply / 1€perminutedesign.) plaats. Dit alles wordt aangevuld met een workshop programma (openFrameworks, Max/MSP, Video Mapping) en een Artist Talk met Zesbaans en Josué Ibáñez (Hotpixel).

EXPO
De EXPO van het festival richt zich op het festival thema ‘Sharing Signals’ en presenteert een serie werken gebaseerd op het delen en verbeelden van diverse analoge en digitale signalen. Laat je oren strelen door ‘YEARS’, een platenspeler die de jaarringen van een boom kan afspelen, luister naar de installatie ‘_in:still Life’ , die waterdruppels vertaalt in geluid, maak time-stretched opnames met de mobiele installatie ‘Elapse’ van Arne Boon en bekijk de doorlopende videogallery (co-curated door de Mexicaanse interaction designer Josué Ibáñez).

Andere acts die kunnen worden bewonderd op de EXPO zijn:
‘Smoke Pong’ by Lieven van Velthoven (interactive game/installation)
‘In Order to Control’ by Nota Bene visual (Istanbul) (interactive typographic installation)
‘Buchstabengetwitter’ by Letters Are My Friends (generative typography project)
‘Innovates’ by Konstruktive (video mapping installation)
‘The Form of Sorting Algorithms’ by Onformative (experimental artwork / software)
‘Form Follows Music’ (graphic design, visualisation)
‘Ambisonic Flightcase’ by Jeffrey van Oers (installation)
‘Interrupt’ by Erik Overmeire (interactive installation)
‘Cube Bender’ by Krista van der Wilk (space specific video projection)

NIGHT
De muziek line-up voor het NIGHT programma is een mix van gevestigde artiesten en opkomend talent: de Libanese Morphosis (Morphine Records), de Rotterdamse Klen (Frustrated Funk), het opkomende collectief ESHU uit Nijmegen, Dubberdink (FIBER) en Mattikk (Nachtwerk, Amsterdam). Visuals zullen worden verzorgd door FIBER’s eigen visuele afdeling DEFRAME, dat voor deze gelegenheid de handen ineenslaat met de mannen van het kwartet WERC.

Nieuw op het festival is de Databooth; een doorlopend experiment dat verschillende soorten signalen visualiseert en zo begrijpelijk en toegankelijk maakt voor de beschouwer. Databooth maakt het mogelijk publiek, zowel lokaal als op afstand, te doen participeren in een artistiek proces.
Onderdeel van het Databooth programma zijn Hoofdbeelden (interactief platform voor data visualisatie), “The…” (interactieve installatie) en Stiktu (augmented reality software). We hebben de handen ineengeslagen met het project Databending om de signalen die worden gegenereerd en gebruikt op het festival te verzamelen, distribueren en visualiseren. Daarnaast is ons online platform fiber-space.nl het verlengstuk van FIBER in de digitale wereld en cultuur.

Thema
Het thema van deze tweede editie van FIBER Festival draagt de titel “Sharing Signals; enacting the in-between”, wat staat voor een open benadering van het delen van kennis en het creëren vanuit samenwerking. Deze aanpak doet grenzen tussen beschouwer en artiest vervagen, waardoor verscheidene disciplines samenkomen, ideeën tot ontwikkeling komen en nieuwe perspectieven ontstaan. FIBER zal stimulans bieden om te komen tot nieuwe inzichten en samenwerkingen en zo een impuls geven aan toekomstprojecten.

Tickets, meer informatie en updates over het festival en programma / line-up zijn te verkrijgen op onze festival website http://www.fiberfestival.nl

Ticket prijzen zijn:
€ 7 voor DAY (EXPO + DAY)
€ 15 voor NIGHT (EXPO + clubnight)
€ 20 voor FULL ( EXPO + DAY + NIGHT)

NIGHT en FULL tickets geven ook toegang tot ‘Imprint’, het nachtprogramma in de
bovenzaal van TrouwAmsterdam.