Paul McCartney

Sir Paul is geld dubbel en dwars waard.

Iets meer dan twee jaar nadat hij met een concert in het Gelredome voor het laatst in Nederland was, deed Paul McCartney gisteren met zijn band Ahoy Rotterdam aan. Een zaal waar hij in 1993 voor het laatst heeft opgetreden. In meerdere opzichten was deze avond bij voorbaat al bijzonder. Onder andere omdat hij deze avond in Rotterdam het tweede gedeelte van zijn On The Run tour aftrapt, omdat hij tien jaar met deze begeleidingsband tourt (bijna langer dan hij ooit met The Beatles en Wings heeft gedaan), en omdat hij 40 jaar geleden voor het eerst zonder The Beatles op tournee ging (met Wings). En hij wordt dit jaar natuurlijk 70 jaar, maar dat is moeilijk te geloven na deze avond.

Natuurlijk was ik een beetje bevoorrecht omdat ik in december vorig jaar nog naar Keulen ben geweest voor een concert uit dezelfde tournee (net als vele andere Nederlandse fans). En dit zou de vierde keer worden dat ik Sir Paul live ging mee maken, dus ik wist wat ik kon verwachten. Wat mij niet weerhield om er weer met net zoveel enthousiasme er naartoe te gaan als bij de vorige keren.

Met Hello, Goodbye trapt Macca met zijn band af in Ahoy. En tussen het openingsnummer en het daarop volgende Junior’s Farm en All My Loving begroette het meteen in het Nederlands met de woorden: ”Alles kits?”. Net als de vorige keren deed hij weer zijn best af en toe Nederlands te spreken.

En toen opeens een verrassing in de setlist die ik niet zag aankomen. Opeens werd Venus & Mars/Rockshow ingezet wat overging in Jet (zoals op het live album Wings over America uit 1976). Ik had niet durven dromen dat ik dat nummer ooit nog live zou maken. Het zou niet de enigste verrassing zijn deze avond. Want later op de avond deed hij ook nog op ukelele Ram On. Niet vreemd gezien het album Ram uit 1971 komend voorjaar opnieuw zal verschijnen. En natuurlijk toch nog ook iets van zijn laatste album Kisses On The Bottom. Het enige nummer wat waarvan voorbij kwam was My Valentine. Ook het beste nummer van het album, en deze avond deed hij dit nummer voor het eerst met deze band live (de keren dat hij My Valentine hiervoor had gezongen deed hij dat met jazz muzikanten die op zijn laatste album meespeelde zoals bijvoorbeeld Diana Krall).

Voor het Nederlandse publiek waren er sowieso wat nummers die hij vorige keren niet deed. Zoals van The Beatles nummers The Night Before en The Word (in medley met All You Need Is Love), en speciaal voor de Wings liefhebbers een albumtrack album Nineteen Hundred and Eighty Five van het album Band On The Run (zo’n beetje de helft van dat album kwam deze avond voorbij).

McCartney was bijzonder op dreef deze avond. Sterker nog: hij leek wel energieker dan de vorige keren dat ik hem live heb gezien. Zelfs iets wat ik niet eerder van hem had mee gemaakt was dat hij improviseerde op het publiek. Na de vaste tributes aan John Lennon (Here Today) en George Harrison (Something) begonnen een aantal mensen in het publiek Yellow Submarine te zingen voor Ringo Starr. En zowaar begint zijn band dat ook te doen en zingt McCartney het eerste couplet ervan. Die improvisatie had ik nog niet van hem meegemaakt.

En dan hadden we natuurlijk nog tegen het einde van de show het inmiddels veelbesproken moment van Roos. Roos had een bord met daarop de vraag of ze in ruil voor stroopwafels een knuffel van Paul mocht. Uiteindelijk mocht Roos ook het podium op komen (toen bleek dat het de Roos was die een paar jaar geleden op tv in de Top 2000 a Go Go te gast is geweest). Maar zonder stroopwafels. In plaats daarvan had ze een tijdschrift van de Top 2000 van Radio 2 bij zich, en wilde ze iets daarover vertellen. Maar Paul wist natuurlijk niet wat de Top 2000 voor iets was, dus kreeg het idee dat het een soort van ‘commercial’ was. Op humoristische wijze loste Paul dit op en Roos werd na een hug met gitarist Brian Ray van het podium af gehaald. Ik vond het ook een nogal vreemde actie. Dan mag je op het podium komen bij je grote held, probeer je aandacht te vragen voor iets als de Top 2000. Ik denk niet dat ik op die manier indruk op mijn held had willen maken. Maar dankzij Paul zelf werd het een hilarisch tafereel. Met daarop volgend een dampende Helter Skelter. Om vervolgens afgesloten te worden met de Abbey Road medley Golden Slumbers, Carry That Weight en The End.

Ik durf het gerust te zeggen: Van de vier keer dat ik nu een concert van Paul McCartney heb meegemaakt was dit de beste keer. Het is bijzonder dat hij tot nu toe iedere keer weer zichzelf overtreft met live optredens. Iemand van bijna 70 jaar die bijna 3 uur lang op het podium 42 nummers speelt. Het is iets onbeschrijfelijks. Het leek wel als hij over nog meer energie en nog meer humor beschikte dan de vorige keren. Het mocht dan dit keer nog veel duurder zijn dan de vorige keren, maar het geld is het dubbel en dwars waard. Zelfs voor de vierde keer.

Tekst: Peter van Capelle
Fotografie: Hans Colijn (als bezoeker)

[bol_product id=”1000004012010240,1000004012010239,1002004000082920,1002004000084409″ price_range=”undefined” name=”oaukl mccartney” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1333298819_links.css”]


Set list Paul McCartney 28 3 2012 in Sportpaleis, Antwerpen
1. Venus and Mars (Wings song)
2. Rock Show (Wings song)
3. Jet (Wings song)
4. All My Loving (The Beatles song)
5. Junior’s Farm (Wings song)
6. Got to Get You into My Life (The Beatles song)
7. Sing the Changes (The Fireman song)
8. The Night Before (The Beatles song)
9. Let Me Roll It (Wings song)
10. Foxy Lady (Jimi Hendrix cover)
11. Paperback Writer (The Beatles song)
12. The Long and Winding Road (The Beatles song)
13. Let ‘Em In (Wings song)
14. My Valentine
15. Nineteen Hundred and Eighty-Five (Wings song)
16. I’m Looking Through You (The Beatles song)
17. And I Love Her (The Beatles song)
18. Blackbird (The Beatles song)
19. Here Today
20. Dance Tonight
21. Mrs. Vandebilt (Wings song)
22. Eleanor Rigby (The Beatles song)
23. Ram On (Paul & Linda McCartney cover)
24. Something (The Beatles song)
25. Yellow Submarine (The Beatles song)(First lines only)
26. Band on the Run (Wings song)