Alabama Shakes

Album Boys & Girls, een fijne combinatie van garage soul en blues rock.

Met ‘Hold On’ en ‘You Ain’t Alone’ kregen we al een fijn voorproefje op het aankomende debuutalbum van de Amerikaanse garagesoul band Alabama Shakes. Dat debuut is er nu en heet ‘Boys & Girls’. Zou het net zo goed en soulvol zijn als dat de eerder genoemde twee singles deden vermoeden?

Met dit album zijn Alabama Shakes eigenlijk niet in één hokje te plaatsen. Je zou afgaande op de soulvolle stem van zangeres Brittany Howard denken dat we hier met een garagesoul band te maken maken, maar ‘Boys & Girls’ bied meer dan dat. Zo hadden tracks als Goin’ To The Party en de titeltrack van het album zo van Jack White kunnen zijn (die dan ook onlangs verklaarde fan te zijn van de band). Terwijl de singles ‘Hold On’, ‘Hang Loose’ en ‘On My Way’ weer meer neigen naar bluesrock. Maar in ‘You Ain’t Alone’ en het prachtige nummer ‘Heartbreaker’ (het absolute hoogtepunt van het album) doet de stem van Brittany Howard serieus denken aan die van de wijlen Janis Joplin.

Met ‘Boys & Girls’ hebben Alabama Shakes een fijne combinatie van garage soul en bluesrock afgeleverd met een vleugje White Stripes achtige invloeden. Het zal nog moeilijk worden om uit te moeten kiezen wat het beste debuutalbum van dit jaar zal gaan worden met zulke uitstekende albums als bijvoorbeeld deze en het album van Michael Kiwanuka.

[bol_product id=”1000004012064083″ price_range=”undefined” name=”Alabama Shakes – Boys & Girls” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1333977604_links.css”]

Tekst: Peter van Cappelle