Ben Howard

Ben Howard krijgt Tivoli stil.

In een jaar tijd heeft Ben Howard een redelijke bekendheid opgebouwd in Nederland. Van zijn debuutalbum Every Kingdom dat afgelopen najaar verscheen hebben The Wolves en Keep Your Head Up redelijk wat airplay op 3FM gehad, en hij treedt aardig wat op in ons land. Zo gaf hij vorige week woensdag speciaal voor 3FM een intiem optreden in Amsterdam, stond hij afgelopen vrijdagavond in ‘t Paard van Troje in Den Haag, afgelopen zaterdagavond in Paradiso in Amsterdam, en gisteravond in een uitverkocht Tivoli in Utrecht. Een korte clubtour voordat hij op 5 mei op twee bevrijdingsfestivals gaat optreden, op 26 mei op Pinkpop, en (vandaag bevestigd) ook dit jaar weer op Lowlands.

Voorafgaand aan Ben Howard werd het voorprogramma gedaan door ook niet bepaald de minste: Emmy the Great. Ze kreeg een publiek voor zich dat voor het grootste gedeelte duidelijk meer aandacht had om met elkaar te praten dan voor wat zij op het podium deed. Maar daar trok zij zich niets van aan. Ze werd er niet warm of koud van. Te merken aan haar humor tussendoor. Haar set was een prima opwarmer voor Ben Howard.

Hoe anders werd het toen Ben Howard met zijn band het podium op kwam en begon met Depth Over Distance. Een nummer dat niet eens op zijn debuutalbum staat, maar een b-kantje is van Keep Your Head Up. En toch kreeg hij alle aandacht van Tivoli op zich gericht. In het begin is het publiek nog wat tam. Wat was te merken bij Only Love (de nieuwe single). Maar vanaf Diamonds wordt bijna ieder nummer woord voor woord meegezongen. Zo’n beetje iedereen in Tivoli hangt aan zijn lippen bij de rustigere nummers als Everything en Black Flies. Terwijl nummers als Keep Your Head Up en The Wolves uit volle borst worden meegezongen. The Wolves werd uitgespannen tot een lange climax waardoor het live misschien zelfs nog wel beter is dan op zijn album. Waarna Ben Howard en zijn drie andere bandleden (een celliste, een drummer en een extra gitarist) het podium af lopen.

Mooi moment toen het publiek enthousiast om een toegift vroeg door met z’n allen de ‘oeh’s’ uit The Wolves te zingen. Waardoor Ben Howard even enthousiast weer terug kwam voor de toegiften Gracious en als laatste The Fear (wat ook een uitstekende single zou zijn geweest).

Met slechts één album op zak is voor Ben Howard genoeg om een publiek stil te krijgen. Zo bewees hij ook deze avond in Tivoli. Met zijn bescheiden humor tussendoor en perfecte pop/folk songs gaf hij en zijn band een set weg die zowel geschikt is voor intiemere clubs als Tivoli of Paradiso, maar met publieksfavorieten als Keep Your Head Up, The Wolves en The Fear ook voor ieder festival. Dus mocht je toevallig naar Pinkpop (op zaterdag 26 mei), Lowlands of naar de Bevrijdingsfestivals in Haarlem of Groningen gaat: Mis Ben Howard niet! Eén van de beste singer/songwriters die je dit jaar live zou kunnen zien. En dat is meer dan de moeite waard.

Tekst: Peter van Cappelle

Fotografie: Hans Kreutzer

[bol_product id=”1000004011512620,1000004012144457″ price_range=”undefined” name=”ben howard” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1334605333_links.css”]