Elske DeWall

Interview met Elske DeWall over Brave. 

Twee jaar na Balloon Over Paris is Elske DeWall nu terug met Brave, een overtuigend album met een opmerkelijke groei. Gooddayz had een diepte interview over Elske’s nieuwe plaat en nog veel meer zaken.

Een nieuw album. Dat betekent weer een spannende periode

Ja dat vind ik natuurlijk ook! Brave klinkt weer heel anders dan Balloon Over Paris en dat moet ook. Ik heb zelf heel erg genoten van het opnameproces: het schrijven van de liedjes, het opnameproces in de studio en het musiceren met mijn band. Ik hoop dat de mensen er net zo blij mee zijn als ikzelf.

Hoe schrijf jij meestal?

De meeste liedjes beginnen op de gitaar. Als de muziek er is dan schrijf ik de tekst erbij. ‘Stains On My Heart’ ging anders. Ik had een banjo gekregen waar ik nog niet op kon spelen. Dat was dan ook een hele uitdaging. Na wat oefenen speelde ik er wat op en probeerde erbij te zingen. Uiteindelijk is daar een heel mooi en gevoelig nummer uit ontstaan.

Staan er alleen eigen liedjes op het album?

Nee ook een paar nummers van anderen. mensen denken soms dat een liedje wat van een ander is niet dezelfde emotionele lading kan hebben. Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben zelf ook een enorme muziekliefhebber. Als een liedje me aanspreekt en me raakt dan kan ik het ook zelf opnemen. Temptation van John Waits is zo’n nummer. Daar heb ik een eigen versie van gemaakt waar ik erg blij mee ben.

Tussen je vorig plaat en deze zit precies twee jaar. Hoe kijk je terug op je carrière?

Eigenlijk sta ik daar veel te weinig bij stil realiseer ik me nu. Ik heb vele mooie momenten beleefd, van op het podium staan op North Sea Jazz met Jonathan Jeremiah tot optredens op vele andere festivals en in ontelbare zalen. Ook herinner ik me nog goed de rode loper waar ik overheen liep toen een van mijn liedjes voor de film Alle Tijd werd gebruikt. Een hele mooie tijd dus die ik voor geen goud had willen missen.

Wat vindt je familie van je succes?

Ze leven erg mee met alles wat er gebeurt. Vooral mijn moeder die hele plakboeken bijhoudt van alles wat ik gedaan heb. Ook mijn zus is erg blij en trots. Net als ik op haar trouwens. Ze zingt in het achtergrondkoor in mijn band en dat vind ik nog steeds fantastisch. We zijn heel erg close en ik ben blij dat we op deze manier onze muziek kunnen delen.

Geven jullie elkaar ook advies?

Dat gebeurt regelmatig ja. Toen ik met mijn nieuwe album aan de slag ging raadde ze me aan om ook iets met gospel en soul te doen. Vroeger zei ze al dat ik goed gospel- en soulachtig kon zingen. Toen al vroeg ze zich af waarom ik daar niets mee deed. Dat was gewoon omdat ik toen nog erg onzeker was over mijn zang. Nu heb ik het gewoon gedaan. Sorry en The Ground hebben een soul-gospel tint. Het klinkt erg goed en ik ben daar toch wel een beetje trots op. Brave als titel gaat daar ook een beetje over: je moet moed hebben om artiest te zijn.

Je wordt binnenkort tante he?

Ja mijn zus is momenteel in verwachting van een tweeling. Dat vind ik echt heel erg leuk om mee te maken. We leven met de hele familie erg mee en verheugen ons op het nieuwe leven dat eraan komt. Al ga ik mijn zus wel missen in de band als ze met zwangerschapsverlof gaat. Natuurlijk hoop ik haar daarna snel weer in de band te mogen verwelkomen.

Wat is het mooiste van muziek?

Alles eigenlijk en natuurlijk vooral de optredens en het steeds weer op een ander podium staan voor een verschillend publiek. Je staat er soms ook niet bij stil hoe belangrijk jouw liedjes ook voor anderen kunnen zijn. Ik kan er erg door geraakt worden als me dat ook verteld wordt. Mensen putten troost uit een liedje wat jijzelf geschreven hebt en dat vind ik toch wel heel erg bijzonder.

Wat mogen we de komende tijd van jou verwachten?

Het album komt over een paar daagjes officieel uit. 11 mei om precies te zijn. De reacties zijn nu al positief dus daar ben ik blij mee. Ik ga de komende maanden weer heel veel optreden: zomerfestivals en in het najaar een uitgebreide tour door Nederland. Ik ga gewoon een mooie periode tegemoet. Dat wordt puur genieten, dat weet ik nu al!

www.elskedewall.nl

Tekst: Anneke Ruys

[bol_product id=”1000004012217225,1000004010308025″ price_range=”undefined” name=”Elske DeWall” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1336480926_links.css”]