Golden Earring

Nieuw album Tits ’n Ass.

Het duurde 9 jaar na hun vorige studio album ‘Millbrook USA’ voordat de grootste rock ’n roll band van Nederland weer met nieuw materiaal kwam. In de afgelopen negen jaar hielden ze zich vooral bezig met live optredens en Barry Hay en George Kooymans beleefden hun solouitstapjes. In 2008 waren ze ook nog in het nieuws kwamen omdat Hillary Clinton plannen had om ‘When The Lady Smiles’ te gebruiken voor haar presidentscampagne. Maar nu is er dan toch een nieuw studioalbum getiteld ‘Tit’s ’n Ass’. Een lekker puberale titel als middelvinger naar het feit dat ze geconfronteerd worden met hun 50 jarige jubileum. Met Millbrook USA bewezen ze negen jaar terug alweer nog altijd een prima album af te kunnen leveren. Zou dat nu nog altijd het geval zijn?

Met hun optredens hebben de Golden Earring door de jaren heen dubbel en dwars bewezen dat ze nog altijd kunnen rocken. Nu doen ze dat ook weer met de eerste single van het album: ‘Still Got The Keys Of My First Cadillac’. En dat is ook meteen een mooi voorbeeld voor het grootste gedeelte van het album. Het rockt weer ouderwets met onder andere de opener ‘Identical’ en met ‘Time Bomb’ en ‘Stratosphere’. Het nummer ‘Time Bomb’ had zo op het album N.E.W.S uit 1984 kunnen staan. ‘Stratosphere’ is een track die ze al jaren tijdens concerten spelen. Vier jaar jaar geleden deden ze dat ook al eens tijdens een uitzending van Pauw & Witteman. Een nummer waarbij het even wennen is om het hier niet akoestisch te horen, maar die ook als single heel sterk zou zijn geweest.

Al wordt er op een zeldzaam moment op dit album ook iets meer gas terug genomen. Zoals op het nummer ‘What Do I Know About Love’: een ballad die doet denken aan de vroege Golden Earrings uit de jaren ’60. Het heeft wat weg van die stijl van ‘Just A Little Bit Of Peace In My Heart’ en ‘I’ve Just Lost Somebody’. Ook ‘Flowers in the Mud’ doet terug denken aan hun hoogtijddagen van begin jaren ’70.

‘Off the Cliff Into the Deep Deep Blue’ heeft in het intro wel erg veel weg van John Mellencamp’s ‘Jack And Diane’. En bij het nummer ‘Cool as It Gets’ is hier en daar al regelmatig de vergelijking gemaakt met ‘Get It On’ van T-Rex. Maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek dat aan Tits ’n Ass op te merken is (behalve de kitscherige albumcover misschien).

Het heeft dan wel 9 jaar geduurd, maar dat maken de mannen van de Earring dan ook ruimschoots goed met ‘Tits ’n Ass’. In vergelijking met de vorige albums ‘Paradise In Distress’ en ‘Millbrook USA’ mist er misschien zo’n ballad als ‘Wisper In The Crowd’ of ‘The Last Frontier Hotel’. Maar met Tits ’n Ass bewezen ze nog altijd in staat te zijn om een stevige rockplaat te maken die zich kan meten met hun beste albums uit hun carrière.

Sterren: 4****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012219832,1000004012235147″ price_range=”undefined” name=”Golden Earring” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1336929879_links.css”]