John Mayer

John Mayer – Born And Raised

Met het album “Continuum” bracht John Mayer in 2006 een sterk en succesvol album uit. Het was een uitstekende combinatie tussen blues, rock, pop en soul. Op de opvolger “Battle Studies” uit 2009 kopieerde hij deze formule, maar dat pakte toch minder sterk uit. “Battle Studies” was wel een succesvol album, maar lang niet zo sterk als “Continuum”. Het klonk allemaal iets te glad. En in dezelfde periode kwam John Mayer meer in de belangstelling vanwege domme uitspraken en zijn imago dan door zijn muziek.

Dat lijkt nu te veranderen met zijn nieuwe album ‘Born And Raised’. Ditmaal waagt John Mayer zich aan country, folk en Americana. De invloeden van artiesten als Neil Young, Bob Dylan, David Crosby en Graham Nash zijn dan ook niet te vermijden. De twee laatstgenoemden hebben overigens ook meegewerkt aan het album door hun backing vocals te verlenen. Dat levert een mooie combinatie op onder andere de titeltrack van het album. En Neil Young wordt in de eerste track “Queen of California” nog aangehaald:‘Looking for the sun that Neil Young hung
After the gold rush of 1971’
: een zin die bijna model staat voor ‘Born And Raised’. Want de vergelijking naar die periode is onontkoombaar.

Producer Don Was koos ervoor om de nummers op het album intiem en sober te houden. En daardoor komen de liedjes ook meteen beter tot hun recht. Wat opvalt is dat John Mayer op het album meer akoestisch dan elektrisch speelt. Ook dat helpt eraan mee dat de sfeer intiemer is op het album. Met als  absolute hoogtepunt het nummer “Walt Grace’s Submarine Test, January 1967”.

‘Born and Raised’ is een intiem singer/songwriter album met country invloeden geworden die alle vooroordelen over John Mayer als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Wie weet krijgt het album nog wel dezelfde status als ‘Continuum’.

Sterren: 4****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012152538,1000004012224927″ price_range=”undefined” name=”john mayer” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1337880423_links.css”]