Luka Bloom

Luka Bloom goed op dreef in Muziekgebouw Eindhoven.

Op vrijdag 18 mei gaf Luka Bloom een concert in Muziekgebouw Eindhoven.

De sympathieke muzikale Ierse singer-songwriter had zoals altijd een mooie bos bloemen en zijn liefjes (gitaren) op het podium staan, de warme thee nam hij zelf mee.

Hij begon met te zeggen dat hij deze zaal veel “gezelliger” vond dan de grote zaal waar hij speelde toen hij een rockster was. De lichtman had wat draaiende lichten bedacht daar werd hij dol van, meer iets voor als Elvis Costello komt gaf hij aan. “Make You feel my love”van Bob Dylan en niet wat men tegenwoordig denkt van Adèle: Luka had het in 1998 ook al op een album staan. Hij vertelt veel in deze intiemere setting. ‘Tribe’ was de eerste meezinger. Met prachtige teksten als: “Home is a place inside i take it with me”.

Luka was goed gemutst en had er veel zin in. Zijn enthousiasme kwam over op zijn publiek. 56 jaar en zijn 14de album heet ‘This new morning’ is een prachtig nummer van zijn dat album waarbij de gitaar geluiden maakt die ik er nog nooit heb horen uitkomen. En dan zijn mooie warme donkere stem die “Capture a dream ” zingt.

‘Japan’ is een nummer over de tsunami en de kernramp. Dan vraag je je af hoe zoveel mensen zo kalm kunnen blijven: het collectief is belangrijker dan het individu. “gaman” Begint bijna als een monnik capella later doet de gitaar natuurlijk toch weer mee. Geen setlist want hij speelt wat in hem opkomt en hij speelt waar hij zin in heeft. Wat knap als je met je stem en gitaar zo kunt boeien! Geen noot ernaast allemaal even helder, jammer dat er op de stille stukken een brom hoorbaar

werd, het leek wel we projector die snorde.

Hij vraagt wat bet publiek wil horen. Gelukkig vroeg men niet om ‘Stairway to heaven’ maar om nummers die hij kende “Exploring the blue” werd het, een prachtig nummer met zoveel gevoel en dynamiek! Ging direct door in “gone to Pablo” nog een uit de oude doos. Hij heeft het 2 jaar lang niet gezongen nu wel. 20 jaar geleden schreef hij ‘The acoustic moterbike’ nu schreef hij part 2 “the ride” voor alle mensen die vandaag met de fiets gekomen zijn. ” i think i go for a ride” over het fietsen door Ierland.

Na 3 nummers toegiften “rivers of my memories” en 2 uur en een kwartier uur spelen eindigde deze heerlijke avond.
De cover “I need love” en de allerlaatste “Black is the color” wat een goede afsluiter was. Het was als een avond bij een goede vriend, leuke gesprekken, goede muziek en aangenaam gezelschap.

Tekst en fotografie: Hans Kreutzer

[bol_product id=”1000004012181238,1000004011014671,1000004003161412,1000004000034831″ price_range=”undefined” name=”Luka Bloom” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1337432876_links.css”]