Marcus Miller

Groovende Marcus Miller zet Paradiso op zijn kop.

Bassist Marcus Miller gaf afgelopen dinsdag een optreden in Paradiso. Met een zeskoppige band betrad hij het podium in de stampvolle grote zaal. Zijn nieuwe album Renaissance komt 26 mei uit, maar was in Paradiso al verkrijgbaar.

Nieuw album
Een half uur te laat verschijnt Marcus Miller op het podium. “What’s up Paradiso!?” Hij heeft er zin in. Op een groot doek achter het podium hangt een afbeelding van zijn nieuwe album. De bezetting van de band bestaat naast Marcus Miller op bas uit trompet, sax, toetsen, gitaar en drums. De drummer begint en het eerste nummer komt van zijn nieuwe album. ’Mr. Clean’ is een lekker funky nummer met een herkenbare melodie.

Het volgende nummer ‘Detroit’ bestaat uit een heerlijke baslijn waarbij het lastig is om stil te blijven staan. Het is duidelijk dat Marcus hier komt om zijn nieuwe album te promoten en niet om een ‘best of’ concert neer te zetten. Dat is helemaal niet erg want duidelijk is dat er veel goeie tracks op zijn nieuwe album staan.

Mooie opbouw in de nummers

“This song is kind of scitsophrenic”, zo introduceert Miller het nummer ‘Jeckyll & Hyde’ en schizofreen is het. Het begint met een groovende jazzy tune en pakt daarna flink uit met een scheurende gitaarsolo. ‘Slippin’ Into Darkness’ is een nummer waarbij Marcus zijn basklarinet bespeeld. Het is een heel mooi nummer dat subtiel begint met piano en basklarinet en uiteindelijk opbouwt naar een sopraan solo waarbij de hele band los gaat.

Tot nu toe heeft Marcus Miller alleen maar nummers van zijn nieuwe album ten gehore gebracht tot het tijd is voor ‘Tutu’. Een echte klassieker uit de tijd van Miles Davis die duidelijk gewaardeerd wordt door het publiek. Ook in dit nummer wordt er flink uitgepakt en is er een battle tussen trompettist Maurice Brown en drummer Louis Cato. In de nummers is veel dynamiek te horen met mooie opbouwende arrangementen. Iedere instrumentalist krijgt de ruimte om uit te pakken. Niet minder dan Marcus zelf en dat is mooi om te zien.

Toegift
De band verlaat het podium en na een tijdje keert Marcus Miller terug voor een toegift. Solo speelt hij ‘I’ll Be There’, een nummer van The Jackson 5. Op fraaie wijze legt hij de akkoorden neer samen met de melodie. Ook dit nummer is te vinden op zijn nieuwe album. Dan verschijnt speciale gast Candy Dulfer om samen af te sluiten met klassieker ‘Blast’. Ieder bandlid krijgt nog de ruimte om een solo te spelen en het echte jazz gevoel keert even terug in de Paradiso zaal. De muzikanten genieten zichtbaar van elkaars solo en het is een waardige afsluiter van een mooie avond.

Fotografie: Ronald Rijntjes
Verslag: Jeffrey van Rossum

[bol_product id=”1000004008293428,1000004011360388,1002004000119647,1000004005398634″ price_range=”undefined” name=”Marcus Miller” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1336660061_links.css”]