Paul & Linda McCartney

Ram (2012 Re-issue).

Nadat eerder de albums ‘Band On The Run’ en vorig jaar ‘McCartney’ en ‘McCartney II’ opnieuw geremasterd verschenen en eerder dit jaar het nieuwe coveralbum ‘Kisses On The Bottom’, brengt Paul McCartney nu het album ‘Ram’ uit 1971 opnieuw uit. Net als alle reissues tegenwoordig verschijnt ‘Ram’ natuurlijk ook weer in verschillende edities.

‘Ram’ is het enige album dat werd uitgebracht onder de naam Paul & Linda McCartney. Het album zou de basis vormen voor de band Wings die McCartney en zijn vrouw Linda hierna begonnen. Het was McCartney’s tweede album na de breuk van The Beatles een jaar eerder. Zijn solodebuutalbum ‘McCartney’ kreeg ondanks het succes veel slechte kritieken. Ook deze opvolger kreeg niet veel positieve recensies. Terwijl het album later de waardering kreeg die het verdiende en wordt gezien als één van de beste albums die Paul McCartney na The Beatles maakte.

Het album heeft een vollere productie dan de voorganger ‘McCartney’. Daarnaast was ‘Ram’ weer even veelzijdig als een Beatlesalbum. Op Ram durfde McCartney zowel symfonische nummers als ‘Uncle Albert/Admiral Halsey’ en ‘Back Seat Of My Car’, een ballad als ‘Dear Boy’, en stevigere rockers als ‘Monkberry Moon Delight’, ‘Smile Away’, ‘Eat At Home’ en opener ‘Too Many People’ te combineren. Het laatstgenoemde nummer was het meest controversiële nummer van het album, omdat John Lennon dacht dat dit een regelrechte aanval op hem was (wat door McCartney zelf in de documentaire op de bonus dvd wordt toegegeven). Als antwoord bracht Lennon datzelfde jaar op zijn album ‘Imagine’ het nummer ‘How Do You Sleep’ uit als sneer naar McCartney.

Zowel bij de nieuwe special edition als bij de deluxe edition is een bonus disc toegevoegd met 8 bonustracks. Als eerste twee nummers natuurlijk de single ‘Another Day’ en het b-kantje ‘Oh Woman Oh Why’ dat in dezelfde periode als Ram verscheen. ‘Another Day’ was de eerste solohit van McCartney na The Beatles. Het nummer ‘Little Woman Love’ verscheen in 1972 als b-kantje van de Wings single Mary Had A Little Lamb, maar het kwam uit de opnamesessies voor ‘Ram’.

De nieuwe deluxe editie bevat veel meer extra’s. Zoals een mono versie van het album, en het album ‘Thrillington’ uit 1977. Dat album is een instrumentale orkestrale versie van ‘Ram’ die werd uitgebracht onder het pseudoniem Percy ‘Thrills’ Thrillington. Het album is twee keer opnieuw verschenen (in 1995 en 2004), maar was altijd moeilijk verkrijgbaar. Paul McCartney heeft ook pas jaren later toegegeven dat hij zelf achter dit album zat. Het is voor de fans een leuk hebbedingetje, maar misschien niet iets dat je vaker opzet. Maar het maakt deze boxset van ‘Ram’ wel compleet.

De deluxe editie bevat ook weer een bonus dvd. Met daarop onder andere de mini documentaire ‘Ramming’. Net als bij de reissues van ‘McCartney’ en ‘McCartney II’ wordt hier samengevat hoe het album tot stand is gekomen. Al vertelt McCartney hier persoonlijker dan in de mini docu’s van de eerder genoemde twee albums. Zo vertelt hij dat het nummer ‘Dear Boy’ gaat over de ex man van Linda, en over het ontstaan van Wings. Naast de documentaire staan er 3 clips van op de dvd (‘Heart of the Country’, ‘3 Legs’ en een home video van ‘Hey Didle’) naast een korte tour video van de eerste tournee van Wings in 1972. Die laatste video wordt begeleid door een live opname van ‘Eat At Home’ die is opgenomen tijdens het concert in Groningen in 1972. Die live track is als bonustrack bij deze release te downloaden samen met de track ‘Uncle Albert Jam’, waardoor deze release meteen een Nederlands tintje meekrijgt.

41 jaar na de release krijgt het album ‘Ram’ eindelijk de waardering die het verdient en klinkt nog altijd even fris. Terecht opgemerkt als één van de beste solo albums van Paul McCartney. De dure deluxe editie is voor de grote fans helemaal een must om te hebben. En zelfs nog uitgebreider dan de vorige 3 heruitgaven uit de Paul McCartney Archive Collection.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012237945,1000004012237944,1000004012237942,1000004012227982″ price_range=”undefined” name=”Ram” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1337537336_links.css”]