Antony en het Metropoleorkest

Antony en het Metropole orkest betoveren
Concertgebouw Amsterdam, 5 juni 2012

….”In 1881 bedenken zes keurige heren in Amsterdam een krankzinnig plan. Daar waar de stad ophoudt ter hoogte van de Weteringschans moet een concertgebouw komen. Zeven jaar later is het wonder geschied: een akoestisch wereldwonder!”….

Bovenstaande tekst staat geschreven in de agenda die bij het concertgebouw voor de toeschouwers is neergelegd. En inderdaad; toen Antony Hegarty even na half negen het podium betrad van het concertgebouw en na een moment van opperste concentratie zijn concert begon werd het geschrevene waarheid. Zijn unieke stemgeluid ondersteund door een geweldig orkest o.l.v. dirigent Anthony Weeden op een droomlocatie moest wel zorgen voor een adembenemende avond. Bovendien zorgden groene lasers die Antony doorkruisten en een vliegerachtige constructie die boven het podium hing soms voor een dromerige, sprookjesachtige sfeer. Deze sfeer werd nog verder opgeroepen door de kleding van Antony, een bruine jurk en een soort cape die hij af en toe om zich heen sloeg.

De setlist bestond uit liedjes van zijn albums die hij 3 jaar geleden ook al vertolkte in Carré aangevuld met “Cut the world”, een nummer dat hij schreef voor de voorstelling “The life and death of Marina Abramovic”. Deze voorstelling waar Antony ook aan meewerkt gaat in premiere in Manchester volgende maand. Toen Antony “Cut the world” inzette brak hij het nummer al na een couplet af. Wat er exact misging is onduidelijk. Om even op adem te komen begon hij met het publiek te converseren over allerlei ditjes en datjes en dat hij een gesprek van ‘Queen tot Queen’ wilde voeren over het intrekken van kunstsubsidies door de overheid in Nederland.

Jammer dat Antony te lang doorzemelde waardoor de opgebouwde spanning die het eerste half uur opgebouwd was volledig werd afgebroken. Later bij het melancholische “You are my sister” kapte Antony het nummer weer af en ging verder met een verhaal over de Queen of England die van paarden houdt. Een verhaaltje dat hij eerder aan het publiek vertelde dat hij gezien had op tv in zijn hotelkamer.. Het is hem vergeven. De vele hoogtepunten o.a. “Today i am a boy”, de Beyonce cover “Crazy in love” en de toegift “Hope there is someone” zorgden voor kippenvel. Jammer dat het concert al voor tienen werd afgerond.

Conclusie: een prachtige avond, bij tijd en wijle van een hoogstaand niveau, maar het wordt tijd dat Antony na 3 jaar met nieuw materiaal komt omdat het concert feitelijk een herhaling was van de show in Carré in 2009.

tekst en foto door Ökkes Çürük

[bol_product id=”1000004003099542,1000004003160628,1000004006410446,1000004007357203,1000004010597185″ price_range=”undefined” name=”Antony & The Johnsons” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1339136239_links.css”]