Guns ‘N’ Roses

Guns ‘N’ Roses late Ahoy show.

Guns ‘ N’ Roses maakt afgebrande indruk

Tekst door Ökkes Çürük

18 jaar geleden stond Guns ’N’ Roses in een volle Kuip in Rotterdam en betrad 2 uur te laat het podium.

Maandag was Ahoy  niet uitverkocht (9000 verkochte kaarten) en begon de band ruim een uur te laat aan het optreden.

Van het ‘Use your Illusion’ tijdperk  is naast Axl Rose alleen toetsenist Dizzy Reed overgebleven.

 

Tijdens het voorprogramma van Rival Sons stond het geluid te hard afgestemd. Er was  teveel bass waardoor  zanger Jay Buchanan onverstaanbaar was. Gelukkig was het geluid bij de Guns ’N’  Roses beter waardoor frontman Axl Rose duidelijk te horen was.

Jammer dat Axl, zeker bij de hoge uithalen, vrij ingetogen zong waardoor je snel heimwee  kreeg naar de tijden toen zijn intense uithalen nog voor kippenvel zorgden.

Soms werd het zelfs een soort fluisterzang, waardoor nummers die ooit gekenmerkt werden door zijn karakteristieke zang inspiratieloos klonken.

De gitaarsolo’s die vroeger door Slash werden uitgevoerd werden nu beurtelings gedaan door 3 verschillende gitaristen; iets dat een beetje teveel van het goede was.

Opvallend was het goede humeur van de band en gelukkig sloeg dit over op het publiek, die de bekende nummers trouw meezongen. Storende bijkomstigheid tijdens het concert was dat Axl op verschillende momenten het podium verliet om in een zuurstoftent weer op adem te komen. Als doorgewinterde artiest zou hij moeten weten dat je fysiek in topconditie moet zijn om een wereldtour tot een succes te brengen.

In de show, die bijna 3 uur duurde, kwamen alle grote hits voorbij aangevuld met enkele nummers van het tegenvallende ‘Chinese Democracy’, een album waar bijna 15 jaar (!) aan gesleuteld is voordat deze alweer 4 jaar geleden uitkwam.

Tijdens de show realiseer je hoeveel uitstekende hits de band heeft voortgebracht (Welcome to the jungle, Don’t cry, Sweet Child O mine, Patience, November rain en de covers Live and let die en Knockin on heavens door.)

Jammer was dat door de matige zang van Rose deze behoorlijk in het water vielen en geconcludeerd kan worden dat de band geen schim meer is van wat ze ooit was. Niet verwonderlijk natuurlijk vanwege de vele wisselingen in de groep.

Opmerkelijk was dat het publiek ,ondanks deze minpunten,  er een enorm feest van maakte. Na bijna 3 uur gespeeld te hebben verliet Axl  om 1.15 uur het podium,  met enkele door toeschouwers op het podium geworpen B.h’s, om zijn tour in Parijs te vervolgen.

Fotografie: Luuk Denekamp

[bol_product id=”1000004003083482,1000004001159726,1000004001118165,1002004000090602″ price_range=”undefined” name=”Guns and Roses” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1338965037_links.css”]