Marcus Miller

Vanouds funken met Marcus Millers’ Renaissance.

Het nieuwe album van Marcus Miller getiteld Renaissance is een feit. Op dit album staan weer een aantal heerlijke funky nummers, vermengd in een Miller sausje. De slappende bassist zorgt voor stevige ritmes en swingende beats.

Geoliede trein

De nummers zijn stuk voor stuk goed en het loopt als een geoliede trein, die alle stations voorbij rijdt. De thema’s liggen lekker in het gehoor en de solo’s worden flink uitgesmeerd in elk nummer. Op deze wijze laten de muzikanten van zich horen en heeft Miller een strakke jonge band om zich heen staan. Hierop horen we naast Marcus Miller op bas en basklarinet, altsaxofonist Alex Han, trompetist Sean Jones, gitarist Adam Rogers, percussionist Ramon Yslas, pianist Federico Gonzales Pena, Kris Bowers achter de fender rhodes en drummer Louis Cato. Deze jonge muzikanten zijn individueel zeer goed en hopelijk horen we meer van hun.

Vanaf het moment dat de cd in de speler begint te draaien klinkt er een frisse sound uit de versterker. Je begint er zelfs bij te tikken en fluiten op het thema en het ritme. Zo bevat het nummer ‘Detroit’ een duidelijk thema gevolgd door een bassolo van Miller. Begeleid door een strakke ritmesectie en blazers. De gitaar speelt hier een tweede stem en met klap op de vuurpijl een saxsolo, die krachtig en met scherpe korte noten wordt gespeeld.

Janelle Monáe

Op dit album hebben ook zangers Gretchen Parlatim, Ruben Blades en Dr. John hun medewerking verleend. Waarbij Dr. John een funkversie van Janelle Monáe’s ‘Tightrope’ zingt. Een prima bewerking van dit populaire nummer.

Bij het nummer ‘Slipping into Darkness’ is het thema van Bob Marley’s ‘Get Up, Stand Up’ op een zeer subtiele wijze verwerkt in dit nummer. Pianist Federico Gonzales Pena krijgt hierin een hoofdrol en mag uitgebreid soleren.

‘Setembro’, een fris latinnummer met funkinvloeden, zorgt voor afwisseling in al het funkgeweld. De nummers zijn allen krachtig en dynamisch. Zo nu en dan hoor je bekende rifs die je doen nadenken, waar ken ik dat ook alweer van? Deze toevoegingen van bekende stukjes uit bestaande nummers zorgen voor verrassingen en laten je horen wat er nog meer mee kan.

Stevig

Het album is een perfect geproduceerd product, die klinkt zoals we van Miller gewend zijn: stevig, ritmische en melodieus. Wel is op te merken dat een aantal nummers als fade-out worden geëindigd en daardoor een stevig en duidelijk eind missen. Het album funked uit je boxen en met de slappende basklanken zorgt Miller voor een album die in deze tijd past. Renaissance hoort zeker in de top 10 van Miller-albums thuis. Puur genieten van een top bassist.

Renaissance is te koop via onder andere bol.com, itunes en ligt in de entertainment winkel bij u in de buurt. Meer informatie over Marcus Miller, zie dan www.marcusmiller.com.

Door Ronald Rijntjes

[bol_product id=”1000004012261078,1000004008293428,1000004000037530,1000004011360388,1000004005398634″ price_range=”undefined” name=”Marcus Miller” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1339006719_links.css”]