Alabama Shakes

Hoge verwachtingen bij show in Tivoli Oudegracht.

Hun debuutalbum ‘Boys & Girls’ bewees dat de uit Athens, Alabama afkomstige Alabama Shakes terecht waren opgemerkt als één van de hypes van 2012. Het album is een sterke combinatie van bluesrock, soul en sixties r&b. Maar zou dat live net zo sterk zijn als op het album? De verwachtingen zijn hoog in met een uitverkochte show in Tivoli Oudegracht in Utrecht.

Als support act voor de Alabama Shakes mogen de jongens van de Eindhovense band Mozes and the Firstborn het voorprogramma verzorgen. Een garagerock band die hier en daar zelf neigt naar de wortels van de britpop uit de jaren ‘60. Prima voorprogramma voor een band als Alabama Shakes. Al vond de zanger het wel vaak nodig om tussen de nummers door te melden wat hun bandnaam ook al weer was. Bang dat ze vergeten zouden worden omdat de Alabama Shakes een grotere indruk achter zouden laten? Het was een terechte gedachte zijn geweest.

Rond 21:30 kwamen ze dan zelf het podium op. Alabama Shakes begonnen met ‘Going To The Party’. Een vrij rustig nummer om mee te beginnen, maar toch logisch om dit nummer als opener te kiezen. Want een feest zou het deze avond zeker gaan worden.

Nog een gewaagde keuze kwam er meteen daarna. Als tweede werd hun bekendste nummer ‘Hold On’ gedaan. Veel beginnende bandjes doen hun bekendste nummer als uitsmijter, maar daar hebben de Alabama Shakes lak aan. Net als dat ze daarna ook nog eens hun nieuwe single ‘Hang Loose’ er meteen achteraan spelen.

Frontvrouw Brittany Howard is aan het begin nog niet echt spraakzaam. Daar zijn vijf nummers voor nodig voordat ze Tivoli begroet. Maar niemand die zich daar aan zal storen. Want voordat ze iedereen heeft begroet is iedereen al om. Ze spelen al meteen net zo strak als op hun debuutalbum. En doen dat vervolgens aan één stuk door. Zo’n beetje alle nummers van het album komen in een vaart voorbij. En Brittany zingt het moeiteloos achter elkaar. Ze heeft ook live een dijk van een stem en doet in nummers als ‘Heartbreaker’ en ‘Be Mine’ zelfs angstvallig denken aan Janis Joplin. Een heftige vergelijking, maar je kunt er bijna niet omheen.

Wanneer ze rond 22:30 het grootste deel van het optreden erop hebben zitten en het podium aflopen is een toegift onvermijdelijk. Tivoli heeft er bij ieder nummer zin in, en de band zelf ook. Dat blijkt als ze enthousiast terug keren voor nog eens 4 nummers.

Wanneer het dan echt klaar is hebben ze zichzelf bewezen. Niet alleen hun debuutalbum was uitstekend, maar Alabama Shakes is ook nog eens een gedroomde liveband. Lowlands mag dit jaar enorm balen dat zij Alabama Shakes dit jaar niet op hun festival hebben kunnen krijgen. Het was ongetwijfeld één van de meest besproken optredens geworden als ze er wel hadden gestaan. Misschien alvast een boeking voor 2013? Of misschien zou Jan Smeets ze volgend jaar voor Pinkpop kunnen strikken? Want ieder festival zou er verstandig aan doen om Alabama Shakes in binnen te halen. Deze belofte van 2012 is met zekerheid ingelost.

Tekst: Peter van Cappelle

Foto’s: Renate Beense

[bol_product id=”1000004012064083″ price_range=”undefined” name=”Alabama Shakes” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1342129843_links.css”]