Appelpop

Gratis Festival met prachtige headliners als Selah Sue, Guus Meeuwis, Ilse DeLange en Will and the People.

De 21e editie van Appelpop begint steeds meer vorm te krijgen. Maandagmiddag werd tijdens een druk bezochte openbare persconferentie in een goed gevulde grote zaal van het Tielse poppodium Twentietoe het programma bekendgemaakt. Appelpop biedt in 2012 een divers programma met de grootste acts uit eigen land, verrassende buitenlandse acts en opkomende (lokale) talenten. De 21e Appelpop vindt plaats op 7 en 8 september 2012 op de Waalkade in Tiel. ‘Headliners’ zijn onder meer Selah Sue, Guus Meeuwis, Ilse DeLange en Will and the People. Er wordt over een aantal weken nog één naam toegevoegd om het programma met 27 acts compleet te maken.

Net als vorige jaren zijn er drie podia. Het Hoofdpodium bevindt zich in de megatent, daarnaast staat het grote open air podium dat enkele jaren geleden werd geïntroduceerd. Dit podium draagt de naam Brunotti Podium. Aan de andere kant van het terrein bevindt zich het McBlossom Podium, mogelijk gemaakt door McDonalds Tiel.

Op vrijdag 7 september staan op het Hoofdpodium drie bands met zangeressen: om 19.00 uur wordt afgetrapt door Miss Montreal, de pop-zangeres met een grote groep trouwe (internet) volgers. Daarna betreden de Vlaamse soul-zangeres Selah Sue en rockband Within Temptation het Hoofdpodium. Op het Brunotti Podium opent die avond de ultieme Nederlandse festivalband, Chef’Special. Later op de avond belooft het weer een groot feest te worden bij De Jeugd van Tegenwoordig, die zich van alternatief rapcollectief hebben ontwikkeld tot ultieme gastheren voor een uur lang onophoudelijk springen.

Vrijdagavond wordt op het McBlossom Podium geopend door de winnaar van regionale bandwedstrijd Parel van de Betuwe, hardcoreformatie Why We Fight. Daarna kan de Britse band Kill it Kid een van de verrassingen van het festival worden met hun bluesy rock met americana en roots invloeden. Terwijl Within Temptation de avond afsluit op het Hoofdpodium, kan het publiek ook genieten van de populaire Vlaamse indieband School is Cool op het McBlossom Podium.

Zaterdagmiddag wordt geopend door de man die op Pinkpop tienduizenden in vervoering bracht en dat ongetwijfeld op het Hoofdpodium van Appelpop ook gaat doen: Gers Pardoel. Na deze rapper zijn op het grootste podium achtereenvolgens te zien: pop-zangeres Krystl, grote winnaar van de 3FM Awards 2012 Racoon en de veel geprezen zangeres Ilse DeLange. Wat daarna op het Hoofdpodium speelt is nog niet bekend; zeker is dat de avond feestelijk en sfeervol wordt afgesloten door Guus Meeuwis. Op het Brunotti Podium wordt zaterdag geopend met stevige gitaren: de legendarische Amerikaanse stoner-metal formatie Karma to Burn zal aantreden, gevolgd door de Vlaamse stonerband Wallace Vanborn, volgens insiders makers van een van de beste albums van 2012. Hierna is het gitaargeweld nog niet voorbij want de Nederlandse punkrock formatie Heideroosjes speelt hun laatste festivalshow op de plaats waar ze in 2009 voor een ware aardbeving zorgden. Hierna worden de klanken op het Brunotti Podium meer ingetogen met de populaire indie-act Blaudzun die met zorg gecomponeerde liedjes ten gehore brengt. Afsluiter op het Brunotti Podium is de band die dé zomerhit van 2012 schreef: Will and the People. Zij zullen ongetwijfeld hun single Lion in the Morning Sun ten gehore brengen.

Op het McBlossom Podium begint de zaterdagmiddag met winnaars van competities: via Next Best Band mag het publiek een band kiezen die de zaterdagmiddag. Daarna is het de beurt aan de drie winnaars van Wish to be a Star, een talentenjacht op drie middelbare scholen uit de regio, georganiseerd door een groep studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen om geld op te halen voor de organisatie Make a Wish. De winnaars zijn singer-songwriter Thomas Teerink, rapper Kariem Khaizaran en de band Dice.

Na de regionale talenten speelt de Canadese band Half Moon Run, een indie-groep die door veel professionals in de internationale muziekwereld een gouden toekomst wordt voorspeld. Vervolgens staat rock ’n pop groep The Jacks op het programma, met drie dames en voormalig Krezip-bassist Joost van Haaren. Aan het begin van de avond treedt wordt het gegarandeerd feest bij zanger/rapper Dio, die wordt gevolgd door de Gelderse bluesrockband Automatic Sam. Aan het eind van de avond is het tijd voor 3FM Serious Talent en Radio 6 Soul & Jazz Talent Rilan & the Bombardiers, een grote band die warme soul-klanken ten gehore brengen.Terwijl Guus Meeuwis op het Hoofdpodium aan het einde van de avond voor gezelligheid zorgt, kan de rockliefhebber terecht op het McBlossom Podium bij zangeres Anneke van Giersbergen die daar de avond afsluit.

Stichting Muziekstad Tiel is trots bovenstaand programma te kunnen presenteren. Na de zeer succesvolle edities van de afgelopen jaren, met volgens de hulpdiensten telkens meer dan 150.000 mensen per jaar, is het dit jaar weer gelukt om Appelpop kwalitatief te laten groeien. Het programma biedt een brede groep muziekliefhebbers hun favorieten en ook bands om te ontdekken. De programmering is met recht uniek te noemen voor een gratis festival. De organisatie is dan ook zeer verheugd dat het gratis karakter gehandhaafd kan blijven, vooral dankzij de toewijding van vrijwilligers en sponsors. De betrokkenheid van vele trouwe sponsors en de tomeloze inzet van enkele tientallen vrijwilligers gedurende het hele jaar en ongeveer 550 vrijwilligers tijdens het festival, is de basis onder het succes van Appelpop.

Wie zich wil aanmelden als vrijwilliger van Appelpop of bij het festival betrokken wil zijn als sponsor, kan kijken onder de tabbladen vrijwilligers en sponsors.

Bron: Appelpop

[bol_product id=”1000004010983764,1000004012285266,1000004011173118,1000004012142857″ price_range=”undefined” name=”appelpop” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1341263886_links.css”]