The Gaslight Anthem

Nieuw album “Handwritten”.

Twee jaar na hun vorige album ‘American Slang’ komen The Gaslight Anthem nu met hun vierde album ‘Handwritten’. Ditmaal liet de band uit New Jersey voor het eerst hun album produceren door Ted Hutt, maar door producer Brendan O’Brien. De man die eerder ook albums voor zijn rekening nam van onder andere Pearl Jam en Bruce Springsteen met wie The Gaslight Anthem regelmatig vergeleken worden. Hoe zou dat dan zijn nu ze ook met dezelfde producer als The Boss hebben gewerkt?

De eerste single ‘45’ was in ieder geval al een goed voorteken. Ook op het album is het een strakke opener. Daarna klinkt het als The Gaslight Anthem zoals we ze gewend zijn op hun vorige albums, maar dan met een groter klinkend stadiongeluid. Goed voorbeeld daarvan is ‘Desire’. Een track die typisch Gaslight Anthem laat horen, maar als het op één van de vorige albums had gestaan had het niet zo gelikt geklonken als hier. En ‘Too Much Blood’ en ‘Biloxi Parish’ doen zelfs een beetje denken aan Pearl Jam. Frontman Brian Fallon klinkt aan het begin van ‘Too Much Blood’ zelf heel eventjes als Eddie Vedder. Maar misschien komt dat gewoon doordat Brendan O’Brien achter de knoppen zat. ‘Here Comes My Man’ lijkt daarintegen weer wat invloeden van The Byrds te hebben.

Maar waar het grootste deel van het album vooral ‘recht toe recht aan’ rock is, volgt het absolute hoogtepunt aan het einde van het album met de track ‘National Anthem’. Een ballad die Springsteen had kunnen schrijven voor zijn album ‘Nebraska’, maar dan met strijkers erbij toegevoegd. Zo wordt deze grootste ‘stadion’ plaat toch nog klein en intiem afgesloten.

Kort om; ‘Handwritten’ is opnieuw een dijk van een album waarmee ze waarschijnlijk de stap kunnen maken naar de grotere zalen. Op 23 oktober staan ze in Paradiso in Amsterdam. Maar daarna moet een volgende stap naar de Heineken Music Hall toch mogelijk zijn?

Sterren: 4****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012318627,1000004012291654,1000004009238528,1000004012368572,1000004006068358″ price_range=”undefined” name=”The Gaslight Anthem” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1343194646_links.css”]