Joshua Radin

Nieuw album “Underwater”.

De afgelopen jaren zijn de liedjes van Joshua Radin favoriet voor gebruik van Amerikaanse tv series als onder andere Grey’s Anatomy, Bones en One Tree Hill. Zijn songs lenen zich daar dan ook perfect voor en zijn daarnaast ook radiovriendelijk genoeg om aan een groot publiek over te brengen. Onlangs verscheen zijn vierde album ‘Underwater’ dat opnieuw songs bevat die stuk voor stuk in een willekeurige dramaserie zouden passen. Daarnaast zijn de eerder gemaakte vergelijkingen met andere singer/songwriters als Elliott Smith en Damien Rice ook op dit album niet onontkoombaar.

Op zijn nieuwe album hebben niet bepaalde minsten meegewerkt. Ik noem Matt Chamberlain (ex-Pearl Jam, Tori Amos), Jim Keltner (sessie drummer die met een hele lijst van legendes heeft gewerkt), Benmont Tench (Tom Petty) en Roger Joseph Manning Jr (ex-Jellyfish).

En dan de nummers zelf. Al vanaf het eerste nummer ‘Tomorrow Is Gonna Be Better’ is het meteen raak. ‘Sometimes it’s easier to hide away, When the winter comes and it’s shorter days, But I know the dark clouds, Tomorrow is gonna be better’ zingt hij aan het begin. Dat komt meteen ontroerend binnen. En in het daarop volgende nummer ‘Anywere Your Love Goes’ flikt hij het opnieuw: ‘I’ve been alone, The time passes slow, Clock on the wall, its hands don’t move me at all, Time passes slow’. Gevoelige teksten die meteen binnen komen. Hoewel het niet alleen maar tranentrekkers zijn. Een song als ‘The Greenest Grass’ zou na de titeltrack een uitstekende volgende single zijn. Radiovriendelijk genoeg daarvoor.

Al met al is ‘Underwater’ opnieuw een pareltje waarmee hij na Amerika toch ook wel eens echt mag doorbreken bij het grote publiek in Europa.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012355447,1000004008663265,1000004004323327,1000004011555034″ price_range=”undefined” name=”Joshua Radin” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1344793534_links.css”]