Oncofonie

Uniek eenmalige benefietconcert ten bate van kankerpatiënten en hun naasten.

Stichting Kanker in Beeld presenteert in samenwerking met Koninklijk Theater Carré op zondag 16 september de ‘Oncofonie, symfonie voor je leven’. Dit unieke en eenmalige benefietconcert ten bate van kankerpatiënten en hun naasten verbindt alle muzikale disciplines met elkaar. Verschillende bekende artiesten waaronder Liesbeth List, Ben Cramer, Cor Bakker, Iris Kroes, Hans Dagelet, Sylvana Simons, Henny Huisman, Fay Claassen en Esther Apituley verlenen belangeloos hun bijdrage.

De Oncofonie is een muziekstuk dat speciaal voor deze gelegenheid is gecomponeerd en vrijwillig wordt uitgevoerd door bijna 500 artiesten, musici, componisten, kankerpatiënten en hun naasten. Koninklijk Theater Carré stelt gratis haar zaal ter beschikking voor deze voorstelling.

Kanker in Beeld
De opbrengst van het benefietconcert gaat naar stichting Kanker in Beeld die sinds 1997 creatieve en beeldende expressie stimuleert voor mensen die met kanker te maken hebben. Elk jaar worden er in Nederland bijna 100.000 mensen met de ziekte kanker geconfronteerd. Patiënten hebben het niet alleen lichamelijk zwaar te verduren. Ook emotioneel komt de ziekte hard aan. Creatieve expressie kan helpen om een intense innerlijke kracht naar boven te halen waardoor patiënten de ziekte emotioneel verwerken. Stichting Kanker in Beeld zet hiervoor concrete initiatieven op zoals open ateliers, regionale tentoonstellingen en een landelijk korennetwerk. ‘Daarbij gaat het niet alleen om afleiding, zoals dingen van je af schilderen, schrijven of zingen,’ benadrukt voorzitter Patricia Deiters-Rahusen. ‘Natuurlijk is het goed dat je emoties de ruimte krijgen door ze op creatieve wijze uit te drukken. Maar minstens zo belangrijk is dat je ze daarmee erkent. En nog belangrijker: dat je er zelf mag zijn, met al je wanhoop, verdriet, onmacht, woede of hoop. Eén van onze initiatieven is Zingen voor je Leven, een landelijk korennetwerk voor mensen die met kanker te maken hebben. Het eerste koor startte in 2003. Intussen is het aantal koren in Nederland gegroeid naar 24, een enorm succes! Samen zingen blijkt een helende werking te hebben voor de ziel en dat brengt een verbetering in de kwaliteit van leven teweeg.’

Heb het leven lief
Sylvana Simons zal de presentatie van de ‘Oncofonie, symfonie voor je leven’ voor haar rekening nemen. Henny Huisman verzorgt onder meer een drumsolo. Daarnaast treedt hij op als gastheer voor de 350 koorleden van het korennetwerk Zingen voor je Leven. Liesbeth List zingt het lied ‘Heb het leven lief’, Ben Cramer vertolkt een bewerking van ‘Hoort mij aan Pessimisten’, geschreven door Pierre Kartner en Iris Kroes zingt het lied ‘NU’, dat speciaal is gecomponeerd en geschreven voor de Oncofonie. ‘Leren leven in het hier en nu is de opdracht die we allemaal hebben. Maar die geldt nog sterker voor mensen die te maken hebben met de ziekte kanker’, zegt Patricia Deiters-Rahusen. ‘Muziek is een van de mooiste werelden waar je in kan stappen. Om even uit de narigheid te zijn.’ De ‘Oncofonie, symfonie voor je leven’ is een ode aan het leven. Elke noot zal vreugde, troost en kracht brengen. Verschillende muzieksoorten wisselen elkaar af: van klassiek, jazz en wereldmuziek tot Franse chansons, ballade en populaire muziek. De 350 koorleden uit het korennetwerk Zingen voor je Leven laten het publiek op indrukwekkende wijze zien, horen en voelen hoe groot de kracht is van hun saamhorigheid, plezier, steun en positieve energie.

Sponsor een maat

Iedereen kan deelgenoot worden op zondag 16 september aanstaande door een muziekmaat te sponsoren van 50 euro per stuk. Sponsoren kan via de website: www.oncofonie.nl. Het idee, de samenstelling en uitvoering van de Oncofonie is in handen van artistiek leider Eveline Roskott. Onder de naam Amanti d‘Arti, een Bureau voor Kunst en Promotie, legt zij zich toe op het bedenken en uitwerken van kunstevenementen en fundraising.