Spinvis

Mooi concert in Kersouwe.

Na een lekkere zaterdag met zonnig weer is dit een mooie afsluiting van de dag. De teksten en melodieën van Spinvis geven altijd een heerlijke sfeer en de omgeving van het bos doet de rest. Met zo’n 700 bezoekers was het lekker vol in Kersouwe.

De aftrap begon met “de grote zon” als ode aan het lekkere weer. Het tweede nummer was het nummer ‘Astronaut’ wordt op een andere manier gespeeld als het origineel een kracht van Spinvis om telkens weer een song een andere nieuwe wending te geven. Mooie samenzang maakt het tot een lekker vol geluid zonder dat het te vol wordt, prima gedoseerd.

10 jaar oud is het nummer “Ronnie gaat naar huis”, over een vriend, toen ging het nog goed met hem. Het achtereenvolgende nummer is van nu en Ronnie is intussen thuisgekomen. Er gebeurt niet zoveel in zijn leven, hij ziet dat zijn haar erg lang is, gaat naar boven op zoek naar een schaar “Ronnie knipt zijn haar”. Een brief die niemand mag lezen wordt vanuit een beat rustig met alle instrumenten opgebouwd tot de climax op het eind.

Altijd iemand bij hun, dit nummers is voor de inmiddels overleden Simon Vinkenoog. “Bagagedrager”, op een hernieuwde manier, Simon is met zijn stem nog altijd op zijn eigen wijze aanwezig in dit nummer. Justine wordt vervolgd bezongen in het nummer “Oostende”

“Club insomnia” voor mensen zoals jij die al dagen niet geslapen hebben.  Begint rustig in het donker en wordt ook weer uitgerold over het publiek. Met Mooie tekst als “heeft ze hem vermoord met oogcontact  van het eenzaamste soort” wordt vertellend gezongen.

Bij de song “Ik wil alleen maar zwemmen” wordt de zaagviool ingezet voor een speciale klank. Klein liedje van een goede vriend, nou ja…. Eigenlijk vinden ze hem niet zo aardig, een nieuw nummer.  “Koning”alcohol, geeft geen commentaar maakt behoeftes waar.

Laatste nummer nog wat advies; doe wat je niet durft, denk na, eet lekker kook goed, vrij lekker en “Kom terug”

De Toegift een hele mooie dag vandaag. En toen waren de nummers op, na 2 uur spelen is het toch ook wel welletjes geweest, al krijg ik nooit genoeg van de sfeervolle luisterliedjes van Spinvis.

tekst en foto’s Hans Kreutzer