Amsterdam Dance Event

Dance-evenement krijgt derde pijler: ADE Playground.

Het Amsterdam Dance Event (ADE) breidt dit jaar zijn activiteiten uit met ADE Playground. ADE Playground biedt de festivalbezoekers overdag een keur aan activiteiten, waarvan een belangrijk deel exclusief en gratis toegankelijk is voor houders van de ADE Card. ADE Playground tovert Amsterdam om tot de grootste pop-up winkel ter wereld, een speeltuin voor de ADE Festival bezoekers. Er zijn studiosessies en demonstraties van studio-apparatuur, filmvoorstellingen, exposities en in-store performances van bekende deejays en artiesten. De ADE Festival Lounge in Stanislavski/Stadsschouwburg op het Leidseplein fungeert als festival paviljoen en trefpunt voor bezoekers van ADE Playground.

ADE Playground is de derde pijler van het ADE, naast de ADE Conference, het besloten dagprogramma voor dance professionals, en het ADE Festival, het avond- en nachtprogramma voor het publiek. ADE Playground richt zich op de bezoekers van ADE Festival, dat met meer dan 800 optredens in vijf dagen het grootste dance festival ter wereld is. Dit jaar worden er 200.000 bezoekers verwacht, waaronder 30.000 internationale bezoekers  uit 65 landen. ADE Playground biedt de bezoekers van ADE Festival een dance-gerelateerd dagprogramma vol verrassingen.

Een deel van de ADE Playground activiteiten is gratis toegankelijk voor het publiek. Een ander deel is uitsluitend toegankelijk voor houders van de ADE Card. De ADE Card kost €10 en is te koop via de ADE Playground website (voorafgaand aan ADE) en in de ADE Festival Lounge (tijdens ADE); er is een gelimiteerd aantal kaarten beschikbaar. Naast exclusieve toegang tot een aantal ADE Playground evenementen biedt de ADE Card, tijdens ADE, 20% korting in de J.C. RAGS flagship store, 10% korting bij FOUR menswear store en 20% korting op de ADE Merchandise in de ADE Festival Lounge.

Het programma van ADE Playground focust op vier onderdelen:

Gear: Gerenommeerde merken van deejay en studio-apparatuur/software als Akai Professional/Numark, Native Instruments, Pioneer en Hercules houden tijdens ADE ‘open huis’ op diverse locaties in de Amsterdamse binnenstad en presenteren demonstraties en workshops, vaak begeleid door vermaarde deejays en producers. Ook is er een opnamesessie in de SAE Studio. Producer Mick Huckaby presenteert een workshop in Amsterdam Roest en er zijn masterclasses in Red Bull Studio Amsterdam.

Exposities: Tijdens ADE zijn er aan dance gerelateerde tentoonstellingen. Ten Haaf Projects presenteert Vom Bleiben, met foto’s van (Duitse) techno clubs na het feest, wanneer het publiek is vertrokken en de schoonmaakploeg nog niet is begonnen. &Foam, de winkel van Foam, exposeert werk van het Italiaanse bureau Fabrica. Oz, het acid centrum van Amsterdam, biedt een expo van acid-hoezen uit de jaren ’80 en ’90.

Film: Het ADE opent officieel op woensdag 17 oktober met de wereldpremière van Dutch Influence, een documentaire over het wereldwijde succes van de Nederlandse dance. De film draait in Pathé City Theater en is de dagen daarna te zien als onderdeel van ADE Playground. Melkweg Cinema presenteert onder de noemer Films@ADE een dagelijks wisselend programma met muziekfilms, met onder meer het Oostenrijkse ‘left fields’, Resident Advisors’ serie korte films ‘RA Real Series: Berlin, Detroit & Bristol’, de documentaire ‘Paris/Berlin: 20 years of underground techno’ en Charly Friedrich’s ‘Can U Feel It’. Odeon presenteert de exclusieve Nederlandse voorpremière van de film ‘RasTa: A Soul’s Journey’, een film over reggae en dub.

In-store: Tijdens ADE presenteren diverse labels en producers zich in winkels en horecagelegenheden. J.C. Rags Store presenteert Tiefschwarz en Terry Toner plus Maceo Plex. DJ Mason en diens Animal Language label organiseren een barbecue in Café Speijk en bezoekers ontvangen zijn nieuwe album op vertoon van de ADE Card. Het label Nachtstrom Schallplatten organiseert een showcase in platenwinkel InDeep’n’Dance Records, met ondermeer optredens van October Rust, DJ Dexon en Kid Mistik. Het Amsterdamse 90watts label tovert kledingwinkel FOUR op vrijdag om tot een dance club.

Op donderdagmiddag en koopavond draaien in FOUR o.a. ADE Festival Lounge, Amsterdam Roest, The Amsterdam View, Backstage Hotel, Café Speijk, Club Up, CoX, FOAM, FOUR, In Deep ‘n’ Dance Records, J.C.RAGS flagship store, Melkweg Cinema, MINI brand store, Oz., Pathé City Theater, SAE Studio, Smirnoff Cube, Stanislavski/Stadschouwburg, Ten Haaf Projects.

Tijdens het ADE fungeert de ADE Festival Lounge in Stanislaski/Stadsschouwburg als festival paviljoen en vormt het hart van ADE Playground: het is het centrale informatiepunt voor ADE Playground activiteiten en het trefpunt voor bezoekers. Daar wordt tevens de ADE Card en merchandise verkocht en zijn kaarten verkrijgbaar voor evenementen van het ADE Festival. In de ADE Festival Lounge presenteert de Nachtburgemeester van Amsterdam KITS Zonder Blog, een talkshow met producers en muzikanten.

De volgende locaties doen mee aan ADE Playground: ADE Festival Lounge, Amsterdam Roest, The Amsterdam View, Backstage Hotel, Café Speijk, Club Up, CoX, FOAM, FOUR, In Deep ‘n’ Dance Records, J.C.RAGS flagship store, Melkweg Cinema, MINI brand store, Oz., Pathé City Theater, SAE Studio, Smirnoff Cube, Stanislavski/Stadschouwburg, Ten Haaf Projects.

Het programma van ADE Playground wordt in de komende weken aangevuld. Het volledige programma, voor zover bekend, is te vinden op www.amsterdam-dance-event.nl/playground

Amsterdam Dance Event wordt dit jaar voor de 17de maal georganiseerd en vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 oktober. Meer informatie is te vinden op www.amsterdam-dance-event.nl

Het Amsterdam Dance Event wordt georganiseerd door Stichting Amsterdam Dance Event, een initiatief van Buma.