Freddie Mercury

‘Barcelona’ van Freddie Mercury en Montserrat Cabelle wordt opnieuw uitgebracht.

“I’m moving into opera now. Forget rock & roll”, aldus Freddie Mercury in 1987. Het was het jaar van het album ‘Barcelona’, dat de zanger opnam met de Spaanse operasopraan Montserrat Caballe. 25 jaar later brengt Universal Music vandaag een volledig opnieuw gearrangeerde versie van dit baanbrekende album uit.

De samenwerking tussen de Spaanse Caballe en de flamboyante zanger was een droom die werkelijkheid werd voor de frontman van Queen. Ondanks al zijn andere werk, voornamelijk met Queen, zag hij dit album als het meest persoonlijke en zelfbepalende album wat hij ooit gemaakt had. Het originele album kreeg de naam ‘Barcelona’, als ode aan de stad waar de operadiva vandaan komt. In 1992 werden in Barcelona de Olympische spelen gehouden en Mercury was gevraagd om daar de openingstrack voor te schrijven. Helaas overleed hij voordat de Olympische spelen begonnen en uit respect heeft de BBC het titelnummer ‘Barcelona’ alsnog gebruikt als soundtrack voor alle tv-programma’s over de Olympische spelen. Het nummer werd alsnog een enorme hit, in Nederland bereikte het de tweede plaats van de hitlijst.

‘Barcelona’ is een van de meest spraakmakende en opvallende muzikale samenwerkingen uit de jaren ’80. Het album komt nu opnieuw uit als CD, 4CD/DVD, LP en digitaal. Op de 4CD/DVD box staan veel extra’s, zoals bonus tracks, nooit eerder vertoonde beelden en de nooit eerder uitgebrachte orkestversie van het album.

© Universal Music