Singelfestival

Intiem showcasefestival in Edam.

Liefhebbers van London Calling, Crossing Border, Eurosonic, opgelet. In Edam is er dit jaar weer het Singelfestival op 21 & 22 september, een intiem showcase-festival dat inmiddels alweer 32 jaar bestaat en dit jaar een indrukwekkend programma vol ontdekkingen presenteert. De focus ligt op nieuwe, opkomende, veelbelovende artiesten; het soort act waarover je volgend jaar iedereen enthousiast hoort praten.

MUZIEK:
In de eerste plaats is er natuurlijk veel nieuwe muziek te ontdekken. Hieronder enkele highlights uit het programma. Een kostbare ontdekking die inmiddels al een aardige reputatie heeft is CQMD uit Parijs. Het zevenkoppige funkfestijn speelde eerder voor een select gezelschap Lowlands en Oerol plat met hun retestrakke, meeslepende show. Deense Indiepop band The Rumour Said Fire leverde vorig jaar een indrukwekkend debuutalbum af en zijn een ware hit in Scandinavie, het zal niet lang duren tot dit overvliegt naar de rest van Europa. Belgische singer-songwriter The Bony King of Nowhere is ook iemand om in de gaten te houden. Op zijn prachtige tweede album ‘Eleonore’ heeft hij alweer de zeggingskracht van een Dylan op zijn sterkst. Live weet de Belg deze zeggingskracht meer dan waar te maken. Net als zijn Belgische collega weet Port of Call mensen tot absolute stilte te imponeren. Denk aan Blaudzun, maar dan wat eigenzinniger en met een inspirerende diepgang. AlascA verraste op haar beurt vriend en vijand met debuut-album Actors & Liars. De muziek van het viertal neemt je mee langs allerlei landschappen, personages en gebeurtenissen. Leo Blokhuis noemde de band dé muzikale belofte van 2012, Jan Akkerman noemde het magisch, op het Singelfestival kun je het zelf beleven. In aanvulling op deze tekstuele hoogstandjes zal The Cosmic Carnival zorgen voor uitermate aanstekelijke grooves. Deze band gooit hoge ogen met haar dampende live-act die het best omschreven kan worden als een dansbare samenvatting van het beste dat de jaren ’60 hebben voortgebracht.

THEATER:
Jeroen Kant & Ratten in de Schuur brengt muziek in een theatraal jasje. Niets is wat het eerst leek in zijn lollige combinatie van muziek, komedie en dichtkunst. Kapabel zal in een intieme setting zijn gedichten en verhalen voordragen en wordt hierin bijgestaan door 3 andere getalenteerde dichters. En voor liefhebbers van rauw, direct caberet is er Rauw Spul.

FILM:
Morgan Knibbe uit Edam won met zijn afstudeerfilm ‘A Twist in the Fabric of Space’ de VPRO Documentaire Prijs 2012. Morgan is verantwoordelijk voor de regie van de trip-achtige docu over benauwende stadslandschappen en opgekropte oerdriften. De film werd eerder alleen in The Eye vertoond in Amsterdam en geldt als een van de absolute must-sees van het Singelfestival.

KINDERPROGRAMMA OP DE ZATERDAGMIDDAG:
De zaterdagmiddag is er speciaal voor de kleinere cultuursnuivers en biedt een zeer divers aanbod van doe activiteiten, theater en muziek. Qua programmering richt Singelfestival Edam zich op kinderen tussen de 2 en de 11 jaar, maar ook de ouders zullen zich opperbest vermaken.

In de Bellentuin kunnen ouders uitrusten op een van de comfortabele strandstoelen terwijl de kinderen de mooiste bellencreaties blazen. In de filmzaal kan jong en oud genieten van de poëtische filmvoorstelling Dag Maan. Deze 10 minuten durende film verhaalt over een jongetje die de maan wil vangen. De dames van De zingende Harp geven twee keer een voorstelling. Het gaat over de liefde, over schoonmaken en over een hondje. En pappa’s pas maar op! Een van de dames is op zoek naar een nieuwe liefde. Uit België komt speciaal Theater Tieret, de beste sprookjes sprokkelaars. Barbie-rama verteld over de bekende sprookjes van de wereld maar dan net even anders. En…..Met Barbie…Singelfestival’s grote vrienden van Hilaria strijken ook weer neer in Edam en ze spelen een van hun klassiekers.

 

BEREIKBAARHEID:
Van Amsterdam Centraal naar Edam is het een half uurtje in de bus, daarna is het een klein stukje lopen naar het Singelfestival in Edam. Voor de terugreis hoef je je ook geen zorgen te maken; ieder half uur vertrekt er een bus naar Amsterdam Centraal.

Singelfestival Edam 21 & 22 september

Passepartout > €35,-
Dagkaart >        €25,-

Voor meer informatie:
www.singelfestival.nl