Daily Bread

3FM Serious Talent komt met langverwacht tweede album.

De releasedatum was vastgesteld, de demo’s waren opgenomen en de studio was reeds gehuurd toen Daily Bread besloot dat het nieuw uit te brengen album helemaal anders moest. Exemplarisch voor de band die zich, na het succes van debuutalbum ‘Well you’re not invited’ opnieuw wilde uitvinden.

“In het schrijfproces van de tweede plaat hebben we van alles geprobeerd. Dat we weer iets anders wilden dan de Sexy Garage Dance van ons debuut, was voor ons vanaf het begin duidelijk,” meldt Chris Mulder (bassist). “Maar wat dan wel? Ik luisterde in die periode veel naar New Wave en Chill Wave, bands als Joy Division, M83 en Com Truise, en ik werd echt gepakt door het geluid van die muziek. Voor mij was dat allemaal nieuw en ik raakte geïnspireerd om mijn eigen versie hiervan te maken, alleen ik kwam maar niet verder, dat was best frustrerend.”

In die roerige periode kwam Atser (Damsma, toetsen) bij de groep. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat hij tijdelijk de toetsenpartijen van Kimberly (van der Velden, zang/toetsen) op zich zou nemen. “Een noodgedwongen oplossing, omdat ik werd geopereerd aan een van mijn vingers” zegt Kimberly. Het voelde in het begin heel raar, omdat we toch een beetje de heilige drie-eenheid verstoorden dachten wij, maar toen we voor het eerst met Atser samenspeelden klikte het zo goed dat we eigenlijk ter plekke besloten om als kwartet verder te gaan. Bijkomend voordeel was dat ik me nu weer op teksten schrijven kon richten. Ik wilde de liedteksten weer meer gaan benaderen zoals het ooit begonnen was, als gedichten.”

De komst van Atser bracht ook op muzikaal vlak een verandering teweeg. Door zijn inbreng kregen we allemaal hernieuwde energie. Toen hebben we gezamenlijk besloten om alle oude demo’s weg te gooien, de studio te cancelen en een moeilijk gesprek aan te gaan met onze platenmaatschappij. Gelukkig steunde Excelsior ons nieuwe plan en konden we met onze nieuwe ideeën aan de slag.”

Omdat de groep niet te lang wilde wachten met het uitbrengen van nieuw materiaal werd besloten om eind maart 2012 een gratis EP weg te geven, getiteld ‘The Present’. Het nieuwe geluid werd gewaardeerd door 3FM en de groep was in april en mei Serious Talent op de nationale popzender.

Ondertussen werd er samen met producer Rimer London hard verder gewerkt aan het nieuwe album. De songs op ‘Iterum’ zijn een ode aan de liefde, de vrijheid en het leven. Maar ze verhalen ook over de dagelijkse beslommeringen en hoe je daardoor wordt opgeslokt en hoe je je daaraan probeert te onttrekken.

“Het was best een lange weg die we hebben bewandeld bij de totstandkoming van dit album, maar we doen het zo opnieuw. We vinden muziek maken nu eenmaal het leukste dat er is en we hopen met dit album weer meer mensen in meer landen te bereiken. Zoals we het nummer ‘You Have Become’ al zeggen: “It is not what we’re fighting against it’s what we’re fighting for.”

Daily Bread presenteert Iterum op 10 okteber in Asteriks in Leeuwarden en op 16 oktober in Paradiso, Amsterdam.