George Kooymans

Golden Earring gitarist krijgt Eddy Christiani Award. 

George Kooymans, één van de grootste Nederlandse rocksterren van de afgelopen 50 jaar, kwam op zaterdag 13 oktober 2012 naar Vlissingen om in het Arsenaal theater de Eddy Christiani Award persoonlijk in ontvangst te nemen.

De Eddy Christiani Award is een initiatief van SCOOP en wordt uitgereikt aan een (inter)nationale gitarist die zijn sporen heeft verdiend binnen het internationale popcircuit en, net als Eddy Christiani, een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek. Leendert Haaksma (2006), Dany Lademacher (2007), Adrian Vandenberg (2008) Jan Akkerman (2009) Toto-gitarist Steve Lukather (2010) en Queen-gitarist  Brian May (2011) namen de award al eerder in ontvangst.

Het gitaargeluid van George Kooymans, gitarist en songwriter van de legendarische band The Golden Earring, is zeer herkenbaar in songs die wereldwijd waardering en erkenning kregen. Radar Love behoort tot de klassiekers van de internationale popmuziek.

Juryvoorzitter Jean-Paul Heck zegt  o.a  het volgende over Kooymans in het juryrapport:  “George Kooymans is een gitarist die nooit voor het grote gebaar is gegaan maar altijd de song centraal stelde.”  In het kielzog van de Indo-rock bands vormde Kooymans al op jonge leeftijd de Earring.

De band uit Pophoofdstad Den Haag, was en is vijftig jaar lang de meest toonaangevende rockband van Nederland, getuige de onlangs uitgebrachte cd Tits ’N Ass.

Kooymans is naast begenadigd gitarist ook een inspirator voor nieuwe generaties muzikanten.         Hij is de ontdekker en producer van menig Nederlands succes, waarvan Anouk wellicht de bekendste artiest is.

In die geest traden ook de Crazy Rockers op ,een gitaar groep “avant la lettre” bestaande uit ervaren allround wat “oudere” rockers die een geweldige show gaven voor de actuele  ECA uitreiking plaats vond  .  Lijfspreuk van een van de Crazy Rockers:  Woody Brunings. Ik citeer hem: Zolang je doet alsof je 20 bent is er niks aan de hand!

Na dit optreden kwam de band  Navarone op het podium. Een stevig spelende gitaargroep die al eerder in het voorprogramma van de Golden Earring mocht spelen.

De ECA prijsuitreiking werd gedaan door de voorzitter van SENA dhr. Erwin Angad. Dat gebeurde na voorlezen van het juryrapport door juryvoorzitter  Jean-Paul Heck.

George Kooymans gaf na zijn dankspeech een spetterende show weg met zijn vrienden van de band the Barking Dogs.

Tevens waren er gastoptredens van de dochter van George Kooijmans Cassy en Natousch Gerritsen. De avond werd gepresenteerd door Leo Blokhuis.

Voor verslag en foto’s: Hans Colijn