Mary Black

Ierse zangeres met passievolle songs.

Mary Black stond in het Muziekgebouw in Eindhoven. Voorprogramma: de eveneens Ierse singer songwriter Roisino.

Doordat Mary met haar gitaar een lastig ritme speelde ging haar mooie heldere stem wat verloren. Bij de laatste nummers speelde de band van Mary mee wat direct effect had op de kwaliteit van de muziekbeleving.

Ze speelt deze avond een aantal nummers van haar recente cd, maar wil ook zeker de oudere nummers niet vergeten. ‘No Frontiers’ is een van die gouden oude songs van haar, die verveelt nooit. ‘Land of love’ komt dan weer van haar nieuwe album. Zo wisselt het af:oud en nieuw in een goede mix.

Mary gooide tijdens het optreden de setlist door elkaar, waardoor de band niet meer weet welk nummer te spelen. Ze hebben een opname gedaan voorVrije Geluiden in het Bimhuis te Amsterdam, de trip heen en weer maakt dat ze wat uit haar doen doen is. Een aparte rustige versie van ‘Columbo’ volgt.: heerlijk rustig jazzy zodat haar heldere stem met warme klanken diep binnen komt.

In deze geweldige muziektempel klinken dit soort nummers helemaal perfect. Tijdens dit nummer werd er lekker op los gesoleerd, eerst de sax, de gitaar en de piano als slotaccoord. De Ierse bodrum geeft de song ‘Saw you running’ samen met de accordeon de typische klank.

Per e-mail aangevraagd is een klein liedje ‘Thorn’ met de mooie tekst “it follows wherever love goes”. Nummer van Jane Howard gaat over de wereld. ‘Don’t say it’s ok’, uptempo voor de pauze brengt weer even de energie omhoog. Haar stem komt toch beter uit bij haar eigen nummers die wat rustiger zijn. ‘Mountains’ is weer een lekkere binnenkomer. Al waren sommige bezoekers een beetje te enthousiast met het meeklappen. ‘Bright blue rose’ hoog en helder, rustig en meeslepend.

‘Faith in faith’ is door haar zoon geschreven in de band The Corona’s maar dan op Mary’s manier gespeeld.  ‘Your love’ schreef ze over haar moeder: over wat ze betekende voor haar, de passie voor muziek dat was te voelen in dit nummer. Bij ‘The real You’ lieten de muzikanten allemaal merken dat ze stuk voor stuk rasmuzikanten zijn zonder uit de toon te vallen.

Best for last in de toegift is : ‘Womans heart’ met samenzang en als slot ‘Heaven help us all’ nogmaals nu met meer power. Een lange avond vol goed gearrangeerde, alle instrumenten maakte het samen met de stem van Mary Black het tot lekkere Ierse luisterliedjes.

Tekst en fotografie: Hans Kreutzer