The Beatles

Magical Mystery Tour dvd/blu-ray.

Het werd gezien als het enige dieptepunt in hun legendarische carrière toen The Beatles in 1967 met de film ‘Magical Mystery Tour’ kwamen. Nu 45 jaar later is de film opnieuw gerestaureerd verschenen op blu-ray en dvd. Ter aanvulling hebben ze bij Apple flink de archieven doorgezocht waardoor er als extra’s veel niet eerder vertoond materiaal is toegevoegd.

De film werd opgenomen nadat manager Brian Epstein in augustus 1967 was overleden aan een drugsoversdosis. Terwijl het jaar zo goed voor The Beatles leek te verlopen toen ze eerder in juni het meesterwerk ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ hadden uitgebracht. De beste volgende stap voor ze leek een nieuwe film te zijn over een magische psychedelische bustrip. Zonder dat er een script was werden er tijdens de filmopnames scenes geïmproviseerd. Uiteindelijk (zoals nu blijkt) zijn er een aantal scenes uit de film verwijderd en werd het uiteindelijke resultaat op Tweede Kerstdag 1967 (Boxing Day) op de BBC voor het eerst uitgezonden. De fout die de BBC alleen maakte was dat ze de film die zo kleurrijk was in het zwart-wit hadden uitgezonden. Hierdoor kwam de film niet over zoals het bedoeld was. Het leverde de volgende dag in Britse kranten negatieve reacties van tv recensenten op die de film met de grond gelijk maakten.

Nu 45 jaar later valt vooral hoe hoe alles in een sneltreinvaart voorbij gaat. De muziekscènes van onder andere ‘The Fool On The Hill’, ‘I Am The Walrus’, ‘Blue Jay Way’ en ‘Your Mother Should Know’ blijven de film overeind houden. Want voor de rest is het niet meer dan een onsamenhangende roadmovie zonder verhaallijn. Hierbij is het op de nieuwe blu-ray en dvd wel een aanrader om de film te bekijken met het nieuwe ‘director’s commentary’ van Paul McCartney die aanvullende informatie geeft bij de scenes. Hierdoor worden sommige scenes uit de film wat begrijpelijker. Zo vertelt hij dat de spaghetti scene een droom was van John Lennon, en verwijst hij bij ‘I Am The Walrus’ nog even naar hun kleding die was ontworpen door het Nederlandse design gezelschap The Fool. Al herinnert McCartney zich dat zij niet uit Nederland maar uit Londen afkomstig waren.

De extra’s maken de dvd nog interessanter. Vooral ‘The Making of’ waarin Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison (uiteraard op archiefmateriaal) en andere directe betrokkenen vertellen over de totstandkoming van de film. Daarnaast staan de extra’s vol met verwijderde scenes. Hiervan is het van sommige verwijderde scenes begrijpelijk dat ze de uiteindelijke film niet gehaald hebben. Maar interessant is de verwijderde clip ‘Here We Go Round the Mulberry Bush’ van de band Traffic (van Steve Winwood) die schijnbaar ook voor de film bedoeld was. Verder worden er ook een aantal acteurs uit de cast van de film uitgebreid voorgesteld in één van de extra’s, waaronder de band Bonzo Dog Doo-Dah Band die in de film het nummer ‘Death Cab for Cutie’ (waarna de gelijknamige band is vernoemd) spelen tijdens een gewaagde striptease scene.

De extra’s maken deze nieuwe release van Magical Mystery Tour de moeite waard. De film zelf heeft er nog nooit zo scherp uitgezien, maar blijft vooral dankzij de legendarische muziek de moeite waard. Als de muziekscènes aparte videoclips waren geweest waren het voor die tijd prima clips geweest. Al is het misschien een film die je in het tijdsbeeld moet plaatsen en waarschijnlijk voor de begrippen in 1967 de tijd ver vooruit was.

Sterren: 3,0***

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1002004000084955,1002004013009847,1002004013011047,1002004012249351,1002004005606900″ price_range=”undefined” name=”Beatles” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1349637600_links.css”]