Tori Amos

Zangeres in concert met klassiek orkest.

Op 1 oktober gaf  Tori Amos een concert in de Rotterdamse Doelen. Daar stond ze samen met ons eigen Metropole Orkest. Centraal stonden de liedjes op haar nieuwe album ‘Gold Dust’, een bewerking van haar eigen songs maar met toevoeging van een klassiek orkest.

Motel Mozaïque en de Doelen presenteerden de enige Nederlandse show van de ‘TORI AMOS – The Gold Dust Orchestral Tour featuring the Metropole Orkest conducted by Jules Buckley’.

In een uitverkochte zaal gevuld met die-hard fans en doorsnee concertbezoekers gaf de zangeres een gedreven show met veel kippenvelmomenten. Met het Metropole Orkest stond zij al eerder in de Heineken Music Hall. Tori Amos maakte haar veelbesproken live-reputatie wederom waar. Liedjes als ‘Winter’ ‘Precious Things’ en ‘Silent All These Years’ kregen samen met het Metropole Orkest een hele bijzondere lading.

Tori Amos
Dit jaar is het 20 jaar geleden dat het debuutalbum Little Earthquakes van Tori Amos verscheen. Dit viert zij met haar nieuwe album Gold Dust, haar dertiende studioalbum dat – evenals voorganger Night of Hunters – verschijnt op het klassieke label Deutsche Grammophon. De release staat gepland voor oktober 2012. Gold Dust bestaat uit een selectie nummers die Tori Amos de afgelopen 20 jaar heeft uitgebracht, zoals Silent All These Years, Precious Things, Jackie’s Strength en Winter. Alle nummers zijn opnieuw opgenomen met het Metropole Orkest.

Tori Amos brak in 1994 met het album Under The Pink (met de hit Cornflake Girl) definitief door. De Amerikaanse staat bekend om haar prachtige stem en spraakmakende songteksten, én ze is een zeer getalenteerd pianiste. Doordat Amos in haar optredens haar hele ziel en zaligheid legt, beschikt zij over een geweldige live-reputatie en reizen fans haar over de hele wereld achterna.

Concertserie

Het concert van Tori Amos met het Metropole Orkest behoort tot een serie popconcerten die Motel Mozaïque in 2012 organiseert in nauwe samenwerking met de Doelen en de Rotterdamse Schouwburg. Eerder presenteerden zij samen succesvolle concerten van onder anderen dEUS, Spinvis, Katzenjammer, Kytecrash en Blaudzun (www.doelen.nl)

Fotografie: Charles Batenburg CB Images