Ben Howard

The Burgh Island E.P.

Het afgelopen jaar was uiterst succesvol voor Ben Howard. Zijn debuutalbum ‘Every Kingdom’ dat vorig jaar verscheen schoot dit jaar omhoog in de hitlijsten, speelde in uitverkochte zalen, en hij werd een graag geziene gast op festivals als Pinkpop en Lowlands. Als tussendoortje brengt hij deze week een EP uit met vier nieuwe songs getiteld ‘The Burgh Island E.P’.

Ondanks dat hij met ‘Keep Your Head Up’ afgelopen jaar een grote radiohit te pakken had lijkt hij zich niet specifiek daarom te hebben gericht op hitgevoelig materiaal. Dat blijkt wel bij het beluisteren van zijn nieuwe ep. Want de vier songs klinkende donkerder dan de songs op zijn debuutalbum. ‘Esmerelda’ en ‘Oats in the Water’ zijn twee onheilspellende songs. Ook de derde track ‘To Be Alone’ begint zwaar, maar blijkt verderop in het nummer als enige het meest in de buurt te komen van zijn debuutalbum. Het 8 minuten durende ‘Burgh Island’ brengt uiteindelijk een mooi duet met de Noorse zangeres Monica Heldal.

Op de vraag of het begrip ‘EP’ anno 2012 nog iets voorstelt is het antwoord in het geval van Ben Howard volmondig ja. Want eigenlijk kan The Burgh Island E.P. wel worden als een mini album met vier albumstracks die de moeite waard zijn.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

Deze EP is verkrijgbaar via iTunes. Op 6 november wordt de EP officieel uitgebracht. Vanaf december is deze EP ook in een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren op vinyl verkrijgbaar.

Op 6 en 7 december geeft Ben Howard twee uitverkochte concerten in Paradiso en Amsterdam. Op 10 december speelt hij in Cirque Royal in Brussel.

[bol_product id=”1000004011512620,1000004011742783,1000004011742900″ price_range=”undefined” name=”Ben Howard” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1352042649_links.css”]