Led Zeppelin

Led Zeppelin – Celebration Day.

Het jaar 2007 was überhaupt al een jaar vol reünies van bands uit de jaren ’70 en ’80. Maar het eenmalige concert dat Led Zeppelin op 10 december dat jaar gaf deed alle andere reünies van dat jaar verbleken.  Als eerbetoon aan de overleden platenbaas Ahmet Ertegun – de grote man achter het legendarische Atlantic-label, besloten Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones nog één keer een concert te geven in de Londense O2 Arena. Waarbij de in 1980 overleden drummer John Bonham werd vervangen door diens zoon Jason (die al eerder met Led Zeppelin bij een speciaal optreden in 1988 had meegespeeld). Met ruim twintig miljoen mensen ontstond er meteen een run op de 18.000 tickets waardoor het (heel logisch) binnen no time was uitverkocht. Maar nu 5 jaar later heeft iedereen alsnog de kans het concert mee te maken door de release van het concert op de dvd ‘Celebration Day’.

Ik herinner me dat ik het podium opkwam en dat ik er weer afliep. Wat er in de tussentijd gebeurde, is als een flits voorbijgegaan.’ Aldus Jimmy Page tijdens de persconferentie ter promotie van deze release. En wie het concert bekijkt begrijpt wat Page bedoeld. En wat iedere bezoeker die er die avond bij was gevoeld heeft moeten hebben. Want het is bijna te mooi om waar te zijn. Led Zeppelin in de 21ste eeuw weer op het podium. En dan ook nog eens net zo strak en overdonderend zoals tijdens de concerten in de jaren ’70. We zien een band die 27 jaar na dato ontzettend goed in vorm is. De stem van Robert Plant klinkt nog altijd exact hetzelfde als in de jaren ’70. En Jimmy Page lijkt ook in zijn gitaarspel helemaal in z’n element te zijn (met als hoogtepunt opnieuw zijn experiment met de strijkstok in ‘Dazed and Confused’). Terwijl John Paul Jones en Jason Bonham het optreden dragen. Waarbij Jason angstvallig dicht in de buurt van zijn vader komt.

Om een grappig detail te noemen: bij de aankondigingen van de nummers ‘Trampled Under Foot’ en ‘Nobody’s Fault But Mine’ draait Robert Plant er niet omheen dat beiden nummers gebaseerd zijn op twee andere nummers. De tekst van ‘Trampled Under Foot’ is geïnspireerd door ‘Terraplane Blues’ van Robert Johnson, terwijl die andere weer gebaseerd is op de versie van ‘It’s Nobody’s Fault But Mine’ van Blind Willie Johnson uit 1927. Vaak werd Led Zeppelin hiervoor van plagiaat beschuldigd, terwijl ze het bij dit concert niet onder stoelen of banken steken.

Bij het zien van het concert zou je bijna willen dat ze hierna een tournee hadden gedaan. Maar aan de andere kant is het heel begrijpelijk dat ze dit exclusief hebben gehouden ter ere van Ahmet Ertegun. En Led Zeppelin heeft natuurlijk een status waarvan de verwachtingen hoog zijn. Daarom kunnen we met dit concert geen beter definitief slotakkoord meer wensen.

Tekst: Peter van Cappelle

Sterren: 5,0*****

[bol_product id=”1000004013091834,1000004013091835,1002004013091837,1002004000086254,1002004010675372″ price_range=”undefined” name=”Led Zeppelin” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1353266413_links.css”]