Songbird Festival

Kleinschalig en Intiem festival in de Doelen.

Voor de tweede keer vond in De Doelen het Songbird Festival plaats dat volledig was uitverkocht. Met namen als Michael Kiwanuka, Lianne La Havas en Justin Nozuka is De Doelen gegarandeerd vol te krijgen. Hoewel deze dag wel bleek dat het schema niet helemaal logisch was ingedeeld.

In de Eduard Flipse zaal (waar 3FM Serious Talent artiesten optraden) mocht Elske DeWall om 16:00 het eerste optreden verzorgen. Hoewel ze bij haar andere optredens altijd met een band speelt heeft ze zich hier aan de stijl van het festival aangepast door solo met enkel gitaar en keyboard te spelen. Naast een paar nummers van haar laatste album ‘Brave’ en het nummer ‘A Day Like Today’ van haar eerste album ‘Balloon over Paris’ doet ze ook nog een cover. Een cover die ze onlangs voor de DWDD Recordings koos van ‘Home Again’ van Carole King. Waarbij ze nog een leuke anekdote vertelde over een mailtje naar het platenlabel van King in de hoop dat het bij haar terecht zou komen (zonder resultaat). Bij elkaar geeft Elske DeWall met deze intieme setting en haar interactie met het publiek een mooi startschot voor de rest van de avond.

Een half uur later staat de 18 jarige Brit Jake Bugg in de Willem Burger zaal. Inmiddels is de jonge knaap aardig gehypet dankzij de single ‘Lightning Bolt’ die hij heel slim aan het einde van zijn set heeft gepland. Met slechts een bassist en drummer met hem op het podium van dezelfde leeftijd speelt hij de nummers van zijn debuutalbum die hij allemaal aankondigt. Verder komt hij vrij schuchter over. Nog net niet zo schuchter als Bob Dylan waarmee hij nogal vergeleken wordt. Maar bij Dylan kun je bij een optreden vaak niets eens herkennen wat hij precies speelt, en dat is bij Jake Bugg niet het geval. Het zijn dan wel de twee singles  ‘Lightning Bolt’ en ‘Trouble Town’ en ‘Two Fingers’ die voor de uitschieters zorgen. Maar ondanks zijn introverte overkomen werkt hij netjes de nummers van zijn album af.

Ruim een uur later staat er een vreemde eend in de bijt in dezelfde zaal: Jamie N Commons. Die met zijn lange haar en zonnebril op een beetje doet denken aan Herman Brusselmans.  Met de opgevoerde rauwe bluesrock van deze Brit valt het optreden is het toch even wat anders dan de rest van het programma. Op zich zou het op ieder ander festival perfect passen, maar de Willem Burger zaal is er niet de juiste plaats voor. Mensen lopen dan ook vaak in en uit de zaal.

Michael Kiwanuka is duidelijk dè naam van de dag. Hoewel Lianne La Havas ondertussen ook een volle zaal voor zich heeft. Het is dan ook best vreemd waarom deze twee sensaties van 2012 tegenover elkaar geprogrammeerd staan. En voor Bertolf, die een dag ervoor had aangekondigd dat dit voorlopig zijn laatste optreden als solo artiest is, was het misschien ook jammer dat hij tegenover deze twee artiesten gepland stond.

De grote zaal bij Michael Kiwanuka is dan ook vol wanneer hij het podium op komt met zijn band. Vorig jaar stond hij ook al op de eerste editie van het festival in een kleine zaal. Maar dankzij de hype van het afgelopen jaar is hij nu gepromoveerd als hoofd act. En terecht blijkt hier nog maar eens. Want de nummers van zijn debuutalbum ‘Home Again’ (waarvoor hij kort voor het optreden bij 3FM nog een gouden plaat heeft gekregen) zingt hij net zo overtuigend als op plaat. Net als zijn band die halverwege het even over laten aan enkel Kiwanuka en zijn bassist tijdens een mooie intieme versie van ‘Rest’. Verder eert hij ook één van zijn helden, Jimi Hendrix, met een cover van diens ‘May The Be Love’. Waaraan Michael Kiwanuka met zijn een hele eigen interpretatie aan geeft. Bij publieksfavoriet ‘Home Again’ nodigde hij een celliste uit om mee te spelen. Het zorgt voor een kippenvel moment.

Hoewel het optreden misschien iets te kort was (een toegift met een nummer als ‘Always Waiting’ had best gemogen) maakt Michael Kiwanuka zijn naam volledig waar. Terecht dat hij in de Grote Zaal mocht staan, want hij maakte het volledig waar.

En dat maakte deze tweede editie van het Songbird Festival volwaardig. Toch is het voor een volgende editie hopen dat er beter geprogrammeerd wordt. Want Douwe Bob (de winnaar van het tv programma ‘De Beste Singer Songwriter van Nederland’) in de Grote Zaal roept vraagtekens op. En hoeveel bezoekers zullen er niet geweest zijn die zowel Michael Kiwanuka als Lianna La Havas graag hadden willen zien?

Tekst: Peter van Cappelle

Fotografie: Paul Barendregt & Charles Batenburg

[bol_product id=”1000004012217225,1000004013037153,1000004012092558,1000004012326157″ price_range=”undefined” name=”songbird” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1354112591_links.css”]