Toots Thielemans

Belgische mondharmonicavirtuoos pakt Muziekgebouw Eindhoven in.

Ter gelegenheid van zijn 90 ste verjaardag, die hij in april vierde, stond Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans beter bekend als, Toots Thielemans op het podium in het muziekcentrum te Eindhoven.

Deze zeer amabele Belg wist het publiek van begin tot het eind van de show te boeien.

Een filmpje waarin andere helden van de muziek Toots Thielemans feliciteerde was de aftrap, daarna ging niets meer volgens een voor opgezet plan.

Wat een genot voor oren en ogen, de energie en het plezier spatte er vanaf. Ondanks de leeftijd was er bij elke noot op zijn mondharmonica een glimlach te bewonderen op het gezicht van deze voor vele muzikanten godfather van de Jazz. Het trio muzikanten die erbij waren speelde bas, piano en drums en moesten Toots Thielemans op het eind van het podium afsleuren, hij had er erg veel plezier in, maakte af en toe wat grapjes maar improviseerde er vrolijk op los. Enkele bezoekers die vaker zijn concerten gehoord hebben waren het er over eens, dit is het beste concert wat ze van Toots Thielemans gehoord hebben, zoveel energie en vreugde zat erin.

Op het eind werd er een kind het podium opgeschoven door zijn vader, voor zijn momentje van fame toen hij een stukje mondharmonica mocht spelen. Niet passend vond ik maar Toots vond het wel leuk. Nu kon je ook horen dat het een normale mondharmonica was waarop Toots speelde en dat er geen trucage achter zat. Het nummer van Turks fruit kwam langs, een cover Imagine van John Lennon en de avond werd beëindigd met what a wonderfull world. Een passen nummer voor iemand die al zo lang op zo’n goede manier vele heerlijke harmonicaklanken de wereld in stuurt. Het is voor ons te hopen dat dat nog lang mag duren.

Na afloop van het concert ging de muziek nog even door in de voyer speelde Captain Hook nog voor de mensen die de warmte van het concert wilde vasthouden voordat ze de kille november nacht in gingen.

Tekst en fotografie: Hans Kreutzer