Pinkpop 2013

Queens of the Stone Age, The Script en Triggerfinger als grote namen.

Met genoegen haalt Pinkpop QUEENS OF THE STONE AGE voor de vierde keer naar Landgraaf. QUEENS OF THE STONE AGE heeft eigenlijk geen introductie meer nodig.

De huidige bezetting van de band uit het Amerikaanse Palm Desert bestaat sinds 2007 naast oprichter en zanger /gitarist Joshua Homme uit Troy Van Leeuwen (gitaar, achtergrond zang), Michael Shuman (basgitaar, achtergrondzang) en Dean Fertita (keyboard, gitaar, lapsteel). In hun 15-jarig bestaan hebben ze vijf studio-albums uitgebracht en speelden ze honderden shows waarmee ze een reputatie opbouwden als een van s ’werelds beste live bands. Op dit moment zit QUEENS OF THE STONE AGE in de studio voor de opnames van de in 2013 te verschijnen opvolger van het album “Era Vulgaris” uit 2007. Begin november verklaarde Homme op BBC Radio 1 dat drummer Joey Castillo de band heeft verlaten en dat Foo Fighters frontman en Nirvana drummer Dave Grohl op het nieuwe album de drums voor zijn rekening zal gaan nemen. Dave Grohl is geen onbekende binnen de band, hij was al te horen op het album “Songs for the Deaf” uit 2002. Daarnaast kan de organisatie nog twee topnamen bekend maken: THE SCRIPT en TRIGGERFINGER.

THE SCRIPT brak in 2010 echt goed door met de hit ‘For The First Time’ van het tweede album Science & Faith”. Begin september bracht de band haar derde album uit onder de naam “#3”, met daarop de hitsingle ‘Hall of Fame’, een samenwerking met will.i.am., die net als The Script-frontman Danny O’Donoghue jurylid was in The Voice UK. De aangekondigde show in de Heineken Music Hall in januari 2013 was binnen het eerste uur uitverkocht waarna er werd besloten om de show te verplaatsen naar de drie maal grotere en inmiddels ook uitverkochte Ziggo Dome! TRIGGERFINGER, “the loudest band in Antwerp”, heeft een reputatie hoog te houden. Onvervalste rock van het hoogste niveau, een sound geboren uit het beste wat de rockgeschiedenis te bieden heeft. Bij momenten ontiegelijk hard, maar onverminderd melodieus, een strakke ritmesectie die nu eens versterkt en dan weer getemperd wordt door de veelzijdige vocalen en gitaren. Na de Benelux zijn ze met hun prachtige cover van Lykke Lee’s ‘I Follow Rivers’ ook in de rest van Europa doorgebroken! Het komende jaar zal de band zich dan ook met name richten op de rest Europa maar maken ze voor Pinkpop een uitzondering! Eerder kon de organisatie al bekend maken dat GREEN DAY het festival op zondag 16 juni zal afsluiten.

GOUDEN TIP

Bij Pinkpop horen fijne tradities zoals de GOUDEN TIP waarbij de Pinkpop fans hun wensen kenbaar maken en hiermee het programma deels kunnen bepalen. Via de website kan men tot en met 31 december a.s. 3 favoriete acts opgeven. De Gouden Tip is voor de organisatie in al die jaren een uitstekend middel gebleken om te horen welke nieuwe acts men wil zien op Pinkpop en tevens maken de deelnemers kans op allereerste entreekaarten voor het festival. Nog ieder jaar blijft het aantal deelnemers  groeien, zo gaven afgelopen jaar meer dan 20.000 Pinkpop fans hun Gouden Tip door.

 PINKPOP 2013

Zoals eerder al bekend werd gemaakt zal volgend jaar Pinksteren voor de derde keer worden verplaatst en zal Pinkpop derhalve plaatsvinden in het weekend van vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni 2013. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het programma, vindt plaats op woensdag 20 februari 2013 in poptempel Paradiso te Amsterdam. De start van de voorverkoop staat gepland op zaterdag 23 februari 2013. Er worden nu al kaarten op het internet worden aangeboden maar koop deze niet, dit zijn valse kaarten! Kijk voor meer informatie op www.weetwaarjekoopt.nl.

 

Pinkpop zal in 2013 voor de 44ste keer plaatsvinden, een uniek record. Sinds 1990 is Pinkpop  opgenomen in het Groot Guinness Book Of Records als het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival in Europa (maar volgens velen zelfs van de wereld). De eerste editie vond plaats op 18 mei 1970 in Geleen, waar Pinkpop 17 keer werd gehouden. In 1987 werd eenmalig uitgeweken naar Baarlo. Vanaf 1988 wordt Pinkpop gehouden op evenemententerrein Megaland in de gemeente Landgraaf en zal daar in 2013 voor de 26ste keer plaatsvinden. Kijk voor meer informatie over het festival op www.pinkpop.nl.

 

Landgraaf, 10 december 2012

Jan Smeets