Frank Boeijen

Zanger komt met nieuw album.

Op 31 januari verschijnt LIEFDE & MOED van Frank Boeijen.

Stef Bos over het nieuwe album LIEFDE & MOED van Frank Boeijen:

In een boek van Allesandro Baricco staat een schilder in de branding om de zee vast te vangen op het doek en slaagt er niet in. Hij had voordien altijd portretten van mensen geschilderd en begon daarbij altijd met de ogen. Wanneer hij die had vastgelegd volgde de rest als vanzelf.

Maar de zee heeft geen ogen en daar loopt zijn weg dood.
Totdat een kind tegen hem zegt;
‘De schepen aan de horizon zijn de ogen van de zee’
Het zou een zin kunnen zijn die Frank Boeijen zingt op zijn laatste cd.

Na een drukke dag van veel files en veel gesprekken beluisterde ik zijn nieuwste verzameling songs en opeens daalde er een rust over mij neer. Als een deken van tijdloosheid die me losmaakte van deze tijd waarin het leven voorbijraast en waardoor je soms achter jezelf aan loopt.
Vanaf het eerste nummer al keerde ik terug naar een wereld die verstild is en waarin de schoonheid van het detail het wint van het circus dat ons soms omringt.
Alsof ik dichter bij mezelf werd gebracht.
Het is geen cd met losse stukken waaruit je je favorieten kunt pikken, hij luistert als een aangesloten verhaal van schijnbaar eenvoudige observaties die soms door één zin een gelaagde betekenis krijgen. Zoals in ‘Vragen wonen overal’

‘De man wenste me een goede morgen
Goede morgen
En ik wou dat het waar was’

of zoals in ‘De ogen van haar moeder’

En plotseling had ze de ogen van haar moeder
De jonge vrouw was verdwenen
Verdwenen in het leven

Daar word ik als liedjesschrijver positief jaloers door.
Het feit ook dat een gedicht van Gerrit Achterberg dat hij zingt niet wezenlijk anders aanvoelt dan de teksten van zijn eigen hand zegt voldoende.

Toen ik begin jaren tachtig voor het eerst zijn songs hoorde was er al dat gevoel dat hij niet echt in een stroming van Nederlandstalige muziek was onder te brengen. Omdat hij dikwijls het onderwerp schampte in plaats van alles bij naam te noemen.
Waar de muziek, die toen nog sterke popinvloeden vertoonde, paste bij de grote thema’s zoals in ‘Zwart Wit’ en ‘Kronenburg Park’, heeft hij een weg afgelegd waarin de kleine observaties een rol spelen. Deze staan ook in een mooie balans met de muziek die minder over je heen komt als een stormvloed, maar meer een deur is die zich uitnodigend opent naar een wereld die deze tijd aan zichzelf laat zien.
De muziek en vooral ook hoe er gemusiceerd wordt, vormt vanaf het openingsnummer een constante lijn die wordt doorgezet en die een transparantie heeft die geen overtuiging nodigt heeft om te overtuigen.
Het is een statement over de tijd waarin wij leven zonder een statement nodig te hebben.

Toen ik de cd beluisterd had bevond ik mij op een eiland van rust in een doorgedraaide tijd.
Er zijn niet veel cd’s die dat met mij kunnen doen.
Dat maakt van ‘Liefde &Moed’ een bijzondere verzameling songs die in het omvangrijke oeuvre van Boeijen een mooi en subtiel nieuw hoofdstuk vormen.

 

FRANK BOEIJEN – LIEFDE & MOED

Coast Company / Coast to Coast

Release: 31 januari 2012

Theatertournee (Nederland en België) van 13 februari t/m 28 april

www.frankboeijen.nl

 [bol_product id=”1000004012438693,1000004000003004,1000004007150001,1000004003053945,1000004000003010″ price_range=”undefined” name=”Frank Boeijen” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1357645018_links.css”]