Elliott Brood

Days Into Years.

De Canadese band Elliott Brood werd in 2002 opgericht en laat zich het beste omschrijven als alt. Country. Hun muziek zit in de richting van country, folkrock en bluegrass. Een band die dus met muziekstijlen terug grijpt naar de roots., zo ook op het album ‘Days Into Years’. Het is een plaat die volledig geïnspireerd is door verhalen over Canadese soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het idee hiervoor ontstond in 2008 toen de drie bandleden tijdens een tournee langs historische plaatsen uit die oorlog kwamen in België en Frankrijk.

De sfeer in de meeste songs op het album is dan ook grimmig. Zoals ‘If I Get Old’ waarin een soldaat tijdens de oorlog droomt over een beter leven in plaats van deze moeilijke periode waarin hij nu verkeerd. En ‘Will They Bury Us?’. Een ruig nummer wat Neil Young zo geschreven had kunnen hebben. Het nummer wordt gevolgd door een pareltje: ‘West End Sky’ (een nummer dat voor de film ‘Grown-Up Movie Star’ werd gebruikt en hiervoor een Gemini Award voor Best Original Song won). Het is samen met ‘Northern Air’ en ‘Owen Sound’ één van de luchtiger klinkende songs op het album. Hoewel de tekst van ‘Northern Air’ nog op het randje van grimmigheid aan schuurt.

Die grimmigheid zorgt wel voor een sterk conceptalbum met historisch besef. Daarmee is ‘Days Into Years’ een geschiedenisles waarvan je vroeger op school alleen maar van kon hopen dat je het zo voorgeschoteld zou krijgen.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

De komende maand zijn er 6 optredens van Elliott Brood in Nederland. Hieronder zijn de concertdatums hiervan te vinden.

7 februari: ’t Kaffee in Middelburg

8 februari: Paradiso, Amsterdam

22 februari: Roots On The Road, Spijkerboord

23 februari: Burgerweeshuis, Deventer

24 februari: Perron 55, Venlo

1 maart: ’t Paard van Troje, Den Haag