Jacco Gardner

Cabinet of Curiosities.

Het jaar was nog maar amper begonnen of de naam Jacco Gardner werd overal genoemd als één van de nieuwe beloftes van Nederlandse bodem. En niet alleen in Nederland werd er lyrisch gedaan over deze jongeman uit Hoorn. Ook internationale media als NME, Pitchfork en The Guardian waren al eerder enthousiast over hem. Telt daarbij ook nog eens op dat hij zelf Syd Barrett ban Pink Floyd noemt als grote inspiratiebron, en zijn nummers ook klinken alsof ze uit de psychedelische periode van de jaren ’60 zijn uitgebracht. Dan worden de verwachtingen heel hoog. De single ‘Clear The Air’ was een  fris visitekaartje voor het debuutalbum ‘Cabinet of Curiosities’. Maar zou het allemaal ook zo tijdloos en geweldig zijn als wat wordt beweerd?

Al vanaf de eerste luisterbeurt valt het op hoe knap de songs in elkaar zitten. En in alle nummers ademen psychedelica a là Pink Floyd ten tijde van Syd Barrett en het album ‘Odessey & Oracle’ van The Zombies. Maar dat allemaal zonder dat het gedateerd klinkt. Nummers als ‘Where Will You Go’ en ‘Summer’s Game’ hebben bijvoorbeeld hetzelfde in zich als hoe de Australische band Tame Impala anno nu psychedelica over weten te brengen. Net als ‘Clear The Air’ zou het catchy genoeg zijn voor radiozenders. En radiovriendelijke tracks als deze worden afgewisseld met meer experimentele songs als de titeltrack en ‘The Riddle’. En pareltjes als ‘Watching The Moon’, ‘Lullaby’, ‘Chameleon’ en ‘The Ballad of Little Jane’. De laatstgenoemde track neig je bijna te omschrijven al een langzamere en eigentijdse ‘Arnold Layne’.

Maar wat over de zwakke momenten op het album? Het zal heel voorspelbaar klinken, maar die zijn moeilijk te ontdekken op dit album. Waarmee we na Tame Impala nog een naam hebben die psychedelica in deze tijd weer op de kaart heeft gezet.

Sterren:  4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004013273662,1000004013273663,1000004013306655″ price_range=”undefined” name=”Jacco Gardner” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1360238595_links.css”]