Jan Akkerman

Minor Details tour 2013.

Het was weer genieten gisteravond in het Arsenaal theater  te Vlissingen waar een  trouwe schare Jan Akkerman fans een plaatsje had bemachtigd in de dit keer  tot een seated zaal omgetoverd theater.

Lekker zitten, relaxen en genieten en met een in hoogte oplopende stoelen rij had een ieder prachtig zicht op het toneel. Het werd een zeer ontspannen show waar in Jan Akkerman regelmatig met de zaal het gesprek aan ging over de songs die hij zou gaan of ging spelen terwijl hij intussen ook met de bandleden relaxte onderonsjes had.

Keurig in het colbertjasje gestoken met een nieuwe shawl om de nek zag e.e.a. er piekfijn uit. Ondanks dat een van de gitaren protesteerde tijdens een van de solo’s (gebroken snaar)werd professioneel  en rustig doorspelend een andere gitaar (de Jan nooit in de steek latende zwarte Gibson  Les Paul Personal )uit het rijk meegebrachte  assortiment gitaren gepakt.

Het geluid was als altijd in vertrouwde handen van Neil  en met een geweldige licht meester van het Arsenaal theater zelf achter de knoppen was het weer genieten met een grote G geblazen. Met songs van de laatste Jan Akkerman cd Minor Details als rode draad door de avond heen gespeeld was er ook plaats voor klassiekers als Hocus Pocus en Eli.

Mijn favoriete song  is altijd nog Mena Muria maar ook Big Sir en Free Wheeling en de titelsong van de cd Minor Details kwamen voorbij. Het gitaar spel met een gevoel en  raffinement zoals alleen Jan Akkerman dat kent bespeelde de meester (en sinds december vorig jaar ridder Jan Akkerman) zijn  Les Paul personal Black Beauty Gibson als de gitaar grootheid zoals we hem ook uit het verleden nog kennen.

Als de handen het tempo van de uitermate moeilijke en technische loopjes en akkoorden het kunnen blijven volgen en volhouden kunnen we de komende jaren  nog  lang genieten van  ooit ’s werelds beste gitarist die wat mij betreft ondersteund door zijn vaste Band met klasse muzikanten als daar zijn  Marijn van den Berg (drums), Coen Molenaar(keyboards, piano),Wilbrand Meischke (bas) nog steeds de beste gitarist van de wereld is.

Al is dat altijd lastig vol te blijven houden want er zijn steeds weer nieuwe  gitaar talenten  in opmars zoals onlangs bleek in de door Radio 2 georganiseerde  gitaar wedstrijd ”de beste gitarist van nederland” waar o.a. Jan Akkerman in de Jury zat en hij de latere winnaar in de voorrondes al als erg goed beoordeelde.

Feit is: Uniek is en zal Jan Akkerman altijd blijven.

Tekst en Fotografie:  Hans Colijn

[bol_product id=”1000004011231932,1000004000323100,1002004006165841″ price_range=”undefined” name=”Jan Akkerman” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1363097843_links.css”]