Kodaline

Band draait warm in uitverkocht Tivoli De Helling.

Ze worden veel vergeleken met Coldplay. De Ierse band Kodaline brengen ze in juni hun debuutalbum ‘In A Perfect World’ uit. Maar afgelopen najaar hadden ze al redelijk succes toen 3FM de single ‘All I Want’ oppikte. En ze zijn geboekt voor de komende editie van Pinkpop. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. En voor de release van hun album en het optreden op Pinkpop mogen ze eerst deze avond warm draaien in een uitverkocht Tivoli de Helling.

Nadat support act Lowing mocht opwarmen met aardige nummers op slechts enkel akoestische gitaar, was het de beurt aan Kodaline. Ze opende met ‘Lose Your Mind’. Een goede opener die doet denken aan U2 ten tijde van Achtung Baby. Om daarna met een rustiger nummer als ‘Pray’ weer wat gas terug te nemen. De nummers die worden gespeeld zijn natuurlijk van het aankomende nieuwe album. En daaruit blijkt dat Kodaline niet een band is met alleen maar ballads a là Coldplay of Keane. Zo is ‘Look Like This’ een frisse folk achtige song. En duikt de vergelijking met U2 weer op bij ‘After The Fall’.

Zanger Stephen Garrigan lijkt in het begin een beetje zenuwachtig, maar wint hierdoor al snel aan sympathie waardoor het ijs gauw gebroken is. De bandleden lijken het erg naar hun zin te hebben. Dat blijkt wel wanneer ze terug komen voor een toegift. Waarbij het hun bedoeling was om een intieme cover van Sam Cooke’s ‘Bring It On Home’ te spelen, maar waarbij mensen uit het publiek spontaan ‘(Sittin’ on) The Dock of the Bay’ van Otis Redding en ‘Proud Mary’ (origineel van Creedence Clearwater Revival en ook beroemd dankzij Ike & Tina Turner) beginnen in te zetten. Ze zien er de humor van in. En Stephen zegt dat hij hoopt dat de bewuste persoon uit het publiek er in juni ook bij hun optreden in Paradiso zal zijn. Als logische afsluiter volgt daarna ‘All I Want’.

Maar Kodaline bleek meer te zijn dan een rustige ballad als ‘All I Want’. Een band waar meer in zit dan dat. Of ze al groot genoeg zijn voor festivals als Pinkpop moet nog blijken. Maar voor popzalen als Tivoli en Paradiso hoeven ze hun hand niet meer om te draaien.

Tekst: Peter van Cappelle

Op 13 juni spelen Kodaline in Paradiso in Amsterdam. En op 14 juni op Pinkpop in Landgraaf.