Sound City

Real To Reel.

Onlangs verscheen de documentaire over de Sound City Studios in Los Angeles. De studio waar een keur aan legendarische albums is opgenomen. Om er even een aantal op te noemen: het titelloze album van Fleetwood Mac uit 1975 (de eerste in de succesvolle hit formatie), After The Goldrush van Neil Young, Damm The Torpedoes van Tom Petty & The Heartbreakers, het debuutalbum van Rage Against The Machine uit 1992, Unchained van Johnny Cash, en natuurlijk Nevermind van Nirvana. Omdat de studio haar deuren moest sluiten besloot Dave Grohl de geschiedenis van de studio vast te leggen in een documentaire. Maar hij besloot ook om een album op te nemen met zijn nieuwe supergroep The Sound City Players (dat voor het grootste deel bestaat uit leden van Grohl’s eigen Foo Fighters) en een aantal andere grote namen. Opgenomen met het originele mengpaneel uit de Sound City Studios dat tegenwoordig in bezit van Dave Grohl is. Het resultaat is de soundtrack van de documentaire genaamd ‘Sound City – Real To Reel’.

Het album bevat een aantal bijzondere samenwerkingen. Zoals de track ‘You Can’t Fix This’ met Stevie Nicks dat gelijk één van de hoogtepunten van het album is. En de track ‘Cut Me Some Slack’ dat voortkomt uit de veelbesproken samenwerking met Paul McCartney met naast Dave Grohl de twee andere ex-leden van Nirvana: Krist Novoselic en Pat Smear. Waarop McCartney bewijst op z’n 70ste nog altijd te kunnen rocken a là Helter Skelter van The Beatles. Terwijl je bij ‘The Man That Never Was’ het idee krijgt dat Rick Springfield een Foo Fighters nummer in zingt (feitelijk gezien is het ook zo).

Om die Foo Fighters vergelijking is natuurlijk niet heen te komen. Het is dan ook Dave Grohl zelf die met de laatste twee tracks op het album nog met twee andere hoogtepunten aan komt zetten: ‘If I Were Me’ en ‘Mantra’ (met Josh Homme van Queens of the Stone Age en Trent Reznor van Nine Inch Nails).

De documentaire ‘Sound City’ was al zeer de moeite waard. En met deze soundtrack heeft de documentaire een fijne rockplaat met bijzondere combinaties erbij gekregen. Waren alle samenwerkingen van supergroepen maar zo geslaagd als deze.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004013392352,1002004013441785,1000004013400072,1000004012025679,1000004013096475″ price_range=”undefined” name=”Sound City” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1363526342_links.css”]