Villagers

Intiem optreden in Tivoli.

Na een verrassend solo optreden van zanger Conor J. O’Brien tijdens de Eurosonic waar hij alleen met zijn gitaar speelde waren alle ogen gericht op het optreden met de hele band.

Luke Sital Singh verzorgde voor vanavond de opening. De londense troubadour bracht een aantal mooie, gaaf gezongen songs waarbij hij zichzelf begeleidde op afwisselend de elektrische en akoestische gitaar. Jammer dat hij wat weinig oogcontact had met het publiek, met zijn ogen dicht speelde hij zijn set.

Hij had wel wat te vertellen: een lied over de Meaning of life. Helaas was men in Tivoli nog niet bijgepraat met elkaar en dat was erg storend bij deze gevoelige rustige muziek.

Ondanks dat men flyers uitdeelde voorafgaand aan het concert waarin gevraagd werd om sshhhhhhhtt, stilte aub was het alles behalve stil in Tivoli. Een goed initiatief, wat helaas niet helemaal werkte.

Met de zeer aparte en herkenbare stem van Conor J. O’Brien begon Villagers met een volle setlist met maar liefst 18 nummers erop. De opening met Grateful Song zette meteen de toon fragiel en breekbaar, persoonlijk en aangenaam.

Veel van hun recente cd Awayland: een mooie compilatie van verschillende tempo’s, intensiteit en dynamiek.

Almost Half Way was een prachtige samenzang en mooie elektrische gitaar ter aanvulling. In Earthly Pleasure hoorde je goed de typische vertellende manier van zingen van O’ Brien. Door de band werd het geheel veel dynamischer en krachtiger. The Waves is een rustig dansbaar nummer wat met band prima tot zijn recht komt en de variatie in nummers ten  goede komt.

Ship Of Promises is een up-tempo spooky en vol nummer van hun eerste album Becoming A Jackal net als That Day dat O’ Brien solo speelde als begin van de toegift.

Dit nummer had hij graag op de manier zoals hij dat nu voor ons speelde opgenomen: heel ingetogen en klein.  Het publiek reageerde enthousiast en nu kon men wel stil zijn tijdens het optreden. Samenzang van toets en gitaar tijdens My Lighthouse, gitaar en stemmen wat wens je je nog meer?

On A Sunlit Stage stond als laatste op de setlist, ondanks dat dit hun laatste show van deze tour was kwam er niet nog een ongeplande toegift, het was zo ook wel mooi geweest.

Ik was erbij toen Villagers nog in Tivoli speelde kan ik later zeggen, net als bij Ben Howard en Mumford  & Suns. Ben benieuwd of we Villagers in de nabije toekomst ook niet meer kunnen zien in deze kleine intieme zaaltjes.