Charles Bradley + Sabrina Starke

Ziggo Live: Charles Bradley + Sabrina Starke – Club Ziggo.

Buiten op de Arena Boulevard zijn Ajax supporters in euforische stemming door de winst van hun club eerder in de middag. Maar bezoekers van Club Ziggo zijn deze avond in een ander soort euforische stemming. Want die zijn maar wat blij dat ze vanavond aanwezig mogen zijn bij de showcase van Charles Bradley. Het is dan ook niet eerder zo druk geweest bij een showcase van Ziggo Live als deze avond.

Maar voordat de beste man zelf op het podium verschijnt mag eerst Sabrina Starke met haar band het publiek opwarmen. En dat laatste woord heeft ze zeer letterlijk genomen. Want na een handjevol nummers vind ze het tijd om de mensen in de zaal mee te laten doen. Zodat ze los genoeg zijn voor Charles Bradley. Met een funky set heeft ze dat met haar band zeker voor elkaar gekregen. Om met een cover van ‘Please Don’t Let Me Be Misunderstood’ aan het einde weer rust erin te brengen.

En dan is het eindelijk de beurt aan de semi-akoestische showcase van Charles Bradley. Bijgestaan door slechts een gitarist en twee andere percussionisten die duidelijk stukken jonger zijn dan hij. Maar vanavond doet leeftijd er überhaupt niets meer toe. Ook in het publiek niet.

Gelijk aan het begin met zijn bekendste nummer ‘The World (Is Going Up In Flames)’ laat Charles horen wat hij in huis heeft. Een sterke soulstem waarmee hij moeilijk te onderscheiden is van wijlen James Brown. En dat hij ooit als imitator van ‘the Godfather of Soul’ heeft opgetreden bewees hij in Club Ziggo nog eventjes tijdens ‘Crying In The Chapel’. Door net als James Brown te knielen op het podium.

Meerdere malen uit hij zijn liefde en dankbaarheid aan het publiek. En wilt het liefst iedereen een knuffel geven. Misschien heel Amerikaans wat nuchtere Nederlands misschien niet gewend zijn. En hij zal het vaker gedaan hebben. Maar mede door het levensverhaal van de man komt het wel gemeend over.

Ook geeft hij een belangrijke boodschap mee. Zoals in het laatste nummer ‘Why Is It So Hard’. Waarbij hij in zijn introductie vertelt over de periode voordat hij zijn platencontract tekende. Over de armoede die hij heeft gekend, maar toch bleef volhouden. Zijn boodschap was dan ook om vooral niet op te geven in moeilijkere tijden. Als iemand deze avond wel hoop heeft kunnen bieden, dan was het wel Charles Bradley. Een held!

Tekst: Peter van Cappelle

Foto Sabrina Starke: Hans Kreutzer

Foto Charles Bradley: Harold Versteeg

Morgenavond wordt vanaf 23:00 t/m 0:05 op Nederland 2 de nieuwe documentaire ‘Soul of America’ over Charles Bradley uitgezonden in Het Uur van de Wolf. Op 12 juli zal hij optreden op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.