Treetop Flyers

Treetop Flyers – The Mountain Moves 

Dat folk weer helemaal in is zal niemand ontgaan zijn. Sinds het grote succes van Mumford & Sons duikt het ene na het andere nieuwe folk bandje op. En daar komt er nu weer een nieuwe band bij: Treetop Flyers. Maar deze Britse band onderscheidt zich van de meeste andere neo-folk bands. Waar een band als Mumford & Sons echt richting de bluegrass neigen, gaan Treetop Flyers meer te kant op van de folkrock van de West Coast uit de jaren ’60 en ’70. Waar Mumford & Sons akoestisch spelen met een banjo, maken Treetop Flyers wel veelal gebruik van een elektrische gitaar. Waardoor bij hen meer de vergelijking opduikt met de Amerikaanse folkrock van o.a. The Band, America en Crosby, Stills, Nash & Young. De band dankt dan ook hun bandnaam aan het nummer ‘Treetop Flyer’ van Stephen Stills.

Om de eerdere genoemde vergelijkingen kun je al vanaf het eerste nummer ‘Time Will Change’ van hun debuutalbum ‘The Mountain Moves’ niet heen. Het nummer heeft veel weg van ‘Ventura Highway’ van America. En de invloed van The Band is niet ondenkbaar in nummers als het prijsnummer ‘Haunted House’ en ‘Storm Will Past’. Tel daarbij op dat de stem van zanger Reid Morrison ook nog wel wat weg heeft van de jonge Neil Young.

Authentiek is het woord dat bij het debuutalbum van Treetop Flyers past. Maar daardoor niet minder origineel. Want doordat ze maar naar de Amerikaanse folkrock neigen vormen ze een prettige compensatie tegenover andere neo-folk groepen van nu. En er valt weinig op de kwaliteit van de songs op het album aan te merken. Stuk voor stuk zijn het prachtige songs. Voor wie even genoeg heeft van de banjo’s van Mumford & Sons en The Lumineers zijn Treetop Flyers een goed alternatief.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004013602207,1000004013667716″ price_range=”undefined” name=”Treetop Flyers” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1366694097_links.css”] Dit album verschijnt officieel op 29 april!