Anouk

Sad Singalong Songs.

Anouk heeft altijd al precies het tegenovergestelde gedaan dan wat er van haar werd verwacht. Kijk alleen maar eens naar haar deelname aan het Songfestival waaraan er vooraf veel kritiek was. Maar laten we eerlijk zijn: ze bracht met ‘Birds’ één van de beste Nederlandse inzendingen sinds jaren naar dat evenement. En het was met kop en schouders één van de meest sobere en daarmee betere nummers van het festival. Al is dat Songfestival inmiddels zo’n circus dat het op zich niet meer een opgave is om met een nummer te komen dat boven de rest uitsteekt. Op het Songfestival viel Anouk zeker op door het sober te houden. Net zo verrassend als haar Songfestivaloptreden is ook Anouk’s nieuwe album.

Want ‘Sad Singalong Songs’ is een album dat beslist niet past in het ‘rockbitch’ plaatje dat zij in het verleden voor zichzelf heeft gecreëerd. Op haar vorige albums ging Anouk natuurlijk al steeds meer de orkestrale kant met enkele tracks. Liefhebbers van dat genre komen zeker aan hun trekken op dit album. Op alle 10 nummers van ‘Sad Singalong Songs’ wordt Anouk bijgestaan door een orkest.

De toon in die richting wordt meteen gezet met het bombastische ‘The Rules’, een nummer dat weer mooi overgaat in ‘Pretending As Always’. Op ieder nummer van de plaat laat Anouk haar duistere kant horen. Echt lichtvoetig wordt het niet op het album. Op z’n minst wordt er even terug verlangt naar betere tijden in ‘The Good Life’ (“Take me back ten years ago, when I thought I lived the dream”). ‘Stardust’ is misschien dan nog het meest ‘lichte’ nummer op het album. Daarnaast klinkt een track als ‘Only A Mother’ bijna Burt Bacharach achtig. Opvallend genoeg maakt ‘Birds’ misschien wel de minste indruk op het album. Dat is omdat Anouk op de rest van het album veel persoonlijker overkomt.

Geen zonneschijn dus op het nieuwe album van Anouk. Ditmaal bezingt ze haar donkere kant op een minder voorspelbare manier dan op haar vorige album. Daarmee verrast ze ook hier vriend en vijand. En wellicht zou ze hiermee ook nog weleens een nieuw publiek kunnen aanspreken.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle