Boudewijn de Groot

Zanger in Lotto Arena in Antwerpen.

Lotto arena- Antwerpen- vrijdag 3 5 2013 + zaterdag 4 5 2013

5000 ! fans resp.Boudewijn de Groot muziek liefhebbers verzamelden zich elke van de 2 avonden in de Lotto Arena in Antwerpen om de meester nog een (laatste?) keer te mogen horen en zien. Vaarwel, Misschien tot Ziens heet de show tenslotte.

Boudewijn de Groot is in ons zuiderbuurland zeker net zo populair als in Nederland en ook daar zijn de concertkaarten niet aan te slepen. Als er een nieuwe tour wordt aangekondigd of een lopende tour verlengd wordt staat de telefoon bij de reserveringskantoren rood gloeiend en is internet overbelast. Boudewijn de Groot concerten ga je niet bezoeken om een gelikte laser lichtshow te zien of een flitsende choreografie te bewonderen maar om te luisteren, te kijken en vooral om te genieten.

De zanger moet het namelijk hebben van zijn prachtige muziek ,zijn tekst voordracht en een wervelende show erom heen zou veel te veel afleiden. De lichtshow is erg kleurrijk en gevarieerd en de 5000 mensen konden genieten van tot in de puntjes verzorgde muzikale hoogstandjes aaneen geregen en gelardeerd met een leuk, soms heel ontroerend en indringend maar steeds vlot lopend verhaal uit het muzikale leven van BdG gegrepen .

Genieten kon men van Boudewijn’s eigen tekst en muziek maar natuurlijk ook van Bo’s vriend “To”’s (de helaas veel te vroeg overleden Lennaert Nijgh) teksten welke je terug voeren vanaf de jaren 60 tot in het heden. Helaas gaat de avond in Antwerpen dan toch weer veel te snel om. Nostalgie pur sang. Vanaf de begin tijd in Haarlem waar Boudewijn met maar 8 liedjes tijdens een eerste optreden een heel uur mocht vullen en dat deed door hetzelfde repertoire wel 3 keer te zingen neemt

Boudewijn ons via zijn engelstalige hippie tijd mee terug naar het heden. Waar hij vandaan komt ,wat hij in het leven heeft meegemaakt (de oorlogstijd in Japan,het niet kennen van zijn moeder en het altijd hebben gezwegen van zijn vader over de oorlog), wat er muzikaal van zijn hand is gekomen met of zonder hulp van gerenommeerde tekstschrijvers als Freek de Jonge o.a. te horen in de Vondeling van Ameland, alles passeerde de revue. Het optreden is een grote muzikale BdG trip vanaf de 60 ies tot in het heden. Met als hoogtepunt natuurlijk he nummer “ Avond” waarmee Boudewijn een paar jaar geleden nummer 1 van de top 2000 allertijden heeft gestaan.

Na de pauze een duostart met Jan Hendriks op gitaar met o.a. Verdronken Vlinder en met Testament een van de vele muzikale pareltjes. http://www.boudewijndegroot.nl/index.php/optredens/99-deel-2

Ondersteund door een geweldige band met 2 Doe Maar leden Ernst Jansz en Jan Hendriks in de gelederen,met Bert Embrechts op bas, Monique Lansdorp op viool en Ake Danielsen ,keyboards en accordion (o.a.Time Bandits) wordt de indrukwekkende setlist afgewerkt. Ernst Jansz neemt de zaal tussendoor solo mee met zijn eigen lied Ballade van Nina Bobo . Prachtig, op geen enkele manier zit dit solo uitstapje Boudewijn de Groot in zijn show in de weg .

‘Meester Prikkebeen’ met steun van een dit keer zingende Monique Lansdorp klinkt nog steeds alsof deze klassieker gisteren is opgenomen. Ook was in “Meisje van 16” een hoofdrol voor Monique weggelegd op de viool met Ake op Keybords. Verder is Land van Maas en Waal natuurlijk een mooie afsluiter waarop in Belgie zelfs op vrijdag de polonaise werd gelopen.

Deze tour heet Vaarwel ,Misschien tot ziens en is mijnsinziens zeker nog niet het vaarwel van Boudewijn en we zien dan ook tot ver in 2014 de tour agenda weer gevuld staan. Dus lijkt het zoals het er nu naar uit ziet eerder Tot Ziens!! Houdt ie dan daarna op ?? Ik geloof er niets van .

Verslag: Hans Colijn

Foto’s John Visitor